Våren 2025 bjuder filosofen Jonna Bornemark in till sitt nya stora projekt Vrida världen. Med sin unika blick tar hon oss med på upptäcktsfärd. Vad händer om vi skakar loss våra förgivettagna idéer om världen – och om oss själva?
På den här sidan får du en övergripande bild av projektet, och kan lämna din mejladress här för återkommande info om boksläpp och event.
”Vi blir allt fler som inser att relationen till den omgivande naturen har blivit skev på något sätt. Och som i praktik och teori behöver vridas åt ett annat håll. Insikten slår mig, vi skulle kunna göra på helt andra sätt. Vi skulle kunna vara människor på andra sätt. Vi skulle kunna se, värdera, uppskatta och handla på andra sätt. Livet är öppet.”
Hennes ambition är att få oss att tänka annorlunda, lyssna annorlunda och inte minst göra annorlunda för att undersöka hur vi kan Vrida världen.
”Teorin kan hjälpa oss att tänka nya tankar, men den måste kompletteras med ett görande. Kan vi tillsammans testa, experimentera, pröva och sedan tänka på nytt? Kan teorierna bli kropp när vi också förändrar våra praktiker?”
I en serie om fyra böcker får vi följa Jonna när hon med filosofin till hjälp prövar att förändra vår förståelse av världen, i relationen till andra varelser, som fiskarna i sjön och hästen Kaja, i praktiska experiment återupptäcka världen och låta gränsen mellan människa och natur upplösas. Hon strävar efter att skaka loss förgivettagna idéer för att fånga upp bortglömda begär. Hon undersöker hur vi kan skapa en annan kunskap och röra oss bortom etablerade kategorier – för att återförvilda vår sinnlighet, förnya vår relation till verkligheten och på nytt förmå se vad som är viktigt.
”Jag vill försöka att tänka annorlunda, göra annorlunda och lyssna annorlunda. Jag vet inte vad jag kommer att upptäcka. Men om jag redan visste vad jag skulle finna, skulle undersökandet inte vara på riktigt. Något lämnas, något fortsätter, något nytt uppstår.”
_________________________________
I bokserien Vrida världen ger sig Jonna Bornemark ut i en rad praktiska undersökningar som visar hur vi skulle kunna vidga vår förståelse av verkligheten och se vad som är viktigt på nytt.
Vrida världen. De levande (1). Bok 1 introducerar den filosofiska grund som är utgångspunkt för undersökningarna och prövar att omsätta teorin i praktiska försök. I första boken följer vi Jonna Bornemark när hon omprövar relationen till mörtar och hästen Kaja. Men vi får också möta flugor, bålgetingar och vildsvin i en undersökning med fokus på hur vi blir levande tillsammans med andra varelser.
Utgivning 2025-04-25.
Vrida världen bok 2. Här får vi ta del av hur världen kan träda fram utifrån vissa autistiska erfarenheter, och hur vår relation till tingen som omger oss – som en stol, en plats, ett hus, ett träd – skulle kunna omformas genom en annan sinnlighet än den neurotypiska.
Utgivning höst 2025.
Vrida världen bok 3 fokuserar på begäret som bor i våra kroppar och våra jag med utgångspunkt i Jonnas egna praktiker av sex och bdsm. Vilken relation har vi till våra egna, ofta motstridiga begär? Vilket arv bär vi på och hur kan vi forma om det?
Utgivning vår 2026.
Vrida världen bok 4 riktar fokus mot våra erfarenheter av AI och annan avancerad digital teknik. Vad blir människan och vad blir tekniken när denna teknik hindrar ett undersökande av världen eller när den bidrar? Hur ska vi förstå abstraktionsplanets relation till ett sinnenas och begärens nu-här?
Utgivning höst 2026.
_____________________________________
Jonna Bornemark, Vrida världen. Foto Sara Mac Key