Våren 2025 lanseras filosofen Jonna Bornemarks nya stora projekt Vrida världen. Med sin unika blick – och sin förmåga att göra praktik av teorin och teori av praktiken – utforskar Bornemark i en planerad bokserie om fyra korta böcker (med utgivning under 2025 och 2026) vår relation till naturen, vad det är att vara människa och hur vi skulle kunna vara det på helt nya sätt.
Här möter vi den filosof vi lärt känna i storsäljande Det omätbaras renässans och Horisonten finns alltid kvar, likväl som det personligt undersökande grepp som präglade jag är himmel och hav. Hennes ambition är att få oss att tänka annorlunda, lyssna annorlunda och inte minst göra annorlunda för att visa hur vi kan Vrida världen.
”Teorin kan hjälpa oss att tänka nya tankar, men den måste kompletteras med ett görande. Kan vi tillsammans testa, experimentera, pröva och sedan tänka på nytt? Kan teorierna bli kropp när vi också förändrar våra praktiker?” frågar sig Bornemark.
Vrida världen är en serie filosofiska undersökningar om vår relation till naturen och varandra. Det handlar om att simma med mörtar och uppleva en upplöst gräns mellan döda ting och sig själv. Om att skaka loss förgivettagna idéer för att fånga upp bortglömda begär. Om att undersöka hur vi kan skapa en annan kunskap och röra oss bortom etablerade kategorier – för att återförvilda vår sinnlighet, förnya vår relation till verkligheten och på nytt förmå se vad som är viktigt.
”Jonna Bornemark eftersträvar med sitt nya, ambitiösa projekt inget mindre än ett paradigmskifte. Och är det någon som kan klara konststycket att simma i nya vatten på detta vis är det Jonna”, säger bokens förläggare, förlagschef Tobias Nielsén.
__________________________________________
Vrida världen – en serie filosofiska undersökningar med utgivning 2025–2026
Första volymen undersöker framförallt hur vi blir levande tillsammans med andra varelser.
Vrida världen: de levande. Bok 1 introducerar det filosofiska resonemanget bakom undersökningarna och tar sedan en närmare titt på vår relationen till andra djur. I centrum står Jonna Bornemarks möte med mörtar och hästen Kaja. Men vi också får möta flugor, bålgetingar och vildsvin i en undersökning med fokus på hur vi blir levande tillsammans med andra varelser.
Utgivning 2025-04-25.
Vrida världen bok 2 kretsar kring hur världen kan träda fram utifrån vissa autistiska erfarenheter och hur dessa skulle kunna kultiveras och bli världsformande. Hur skulle vår relation till tingen omkring oss kunna omformas genom en annan sinnlighet än den neurotypiska?
Utgivning höst 2025.
Vrida världen bok 3 fokuserar på begäret som bor i våra kroppar och våra jag med utgångspunkt i Jonnas egna praktiker av sex och bdsm. Vilken relation har vi till våra egna, ofta motstridiga begär? Vilket arv bär vi på och hur kan vi forma om det? Utgivning vår 2026.
Vrida världen bok 4 är den sista undersökningen där Jonna riktar fokus mot våra erfarenheter av AI och annan avancerad digital teknik. Vad blir människan och vad blir tekniken när denna teknik hindrar ett undersökande av världen eller när den bidrar? Hur ska vi förstå abstraktionsplanets relation till ett sinnenas och begärens nu-här?
Utgivning höst 2026.
_____________________________________
Vi börjar hänga med mörtarna en stund varje dag. Kexen byter vi ut mot fiskmat för karpfiskar. I slutet av sommaren vågar de komma hela vägen fram till oss och ta mat från våra händer. Vi sätter maten mellan våra tår och placerar fötterna i sjön. Ett glädjerus går genom kroppen varje gång de kommer nära. På slutet av sommaren är det tråkigt att lämna dem men vi tänker att nästa sommar kan vi göra samma sak igen!
Ja, vi tänker att nästa sommar är det väl nya mörtar, eller hur fungerar ett stim? I vilket fall är vi helt inställda på att vi kommer börja om från början när sommaren är tillbaka. Men det tar bara två dagar så är de framme vid våra händer och fötter igen. De verkar komma ihåg allt vi gjorde tio månader tidigare. Vi drar oss till minnes att mörtar kan bli 25 år gamla och inser att det är kunskapsvarelser vi har att göra med. Varelser som tolkar sin omvärld och lär sig nya saker. De är inga simmande mekaniska ting som åker runt på måfå. Vi tränar dem att den gula simringen betyder mat och flyttar den till olika platser längs med bryggan. Vi matar dem från en luftmadrass, vi ställer oss i vattnet och på badstegen. Långsamt vänjer vi dem vid våra kroppar, långsamt sänker vi oss ner i deras element. Vi bygger upp en kommunikation och ett förtroende.
Jonna Bornemark, Vrida världen. Foto Sara Mac Key