Stig Bengmark till minne

  • 5 min

Stig, du har påverkat hundratusentals människors livsstilsval till det bättre, i Sverige och över hela världen.

”Uppland” brukar vara bland det första som dyker upp i mitt huvud när jag tänker på Stig Bengmark. Vi hade Uppland gemensamt. Han föddes i Östervåla och jag växte upp inte långt därifrån. Förvisso under helt olika tidsperioder, men på Upplandsslätterna hade vi vårt ursprung och om sådant pratar vi ju gärna när vi vill lära känna någon.

 

Stig Bengmark

Det var på våren 2017 och jag skrev till Stig för att bjuda in honom till ett samtal i vår fina Gamla stans bokhandel. Jag minns att jag förväntade mig att svaret skulle dröja, medveten om att jag precis mejlat en då 88-årig man. Den fördomen kom snabbt på skam: Stig svarade kvickt med ”soliga hälsningar från ett soligt London”. Just där och då visste vi inte att vi påbörjat något som snart skulle ge oss relationen som författare och förläggare. Men det dröjde inte länge förrän jag började äta havre utan att tillaga det och svepa gurkmeja ihop med en gnutta Cayenne.

Att Stig var en sann pionjär blev jag mycket snart varse.

Att Stig var en sann pionjär blev jag mycket snart varse.
Som chefskirurg var han en legendar, bl.a. vald till hedersledamot av ett av världens största kirurgsällskap. (Jag fick mejl från andra sidan jordklotet som bekräftade att han ansågs vara en av de tre största kirurgerna i modern historia. En av dem som gick under det gemensamma smeknamnet ”the three Bs”: ”the Bach, Beethoven, and Brahms of hepatic surgery”.)
Som klinikchef vid Universitetssjukhuset i Lund var han en nytänkande ledare.
Som Honorary Visiting Professor vid UCL i London, bland de första att börja forska på tarmflorans betydelse för vår hälsa. I vilket sammanhang han än verkat – hade han gått före. Stig var på så många sätt en person som vi på Volante vill jobba med: Han ville förbättra världen för många och hade förmågan att göra just det!

Hösten 2018 var boken Välj hälsa: Mina samlade råd för ett friskare liv redo att nå läsare. Stigs lärdomar från en lång forskargärning och hans 12 budord hade fått en fin form värdig ett livsverk som hans. Stig var nöjd! Och det säger inte lite. Alla som samarbetat med Stig vet att han alltid såg utrymme för förbättringar. Han gav mer än 100% för att nå ut med kunskapen om den (livs)viktiga antiinflammatoriska kosten och livsstilen. När han började utforska det antiinflammatoriska området hade knappt någon annan ens börjat. Det var nu för över 30 år sedan och det skedde inte helt utan att andra inom forskarvärlden bjöd motstånd. Det är ingen överdrift att påstå att Stig behövde ställa sig på barrikaderna, och det gjorde han! Och nu när hans hälsoprogram blivit en bra bok kunde hans motståndsrörelse mot det socker- och fettfixerade västerländska ätandet, börja spridas.

Han gav mer än 100% för att nå ut med kunskapen om den (livs)viktiga antiinflammatoriska kosten och livsstilen.

Stig Bengmark visste tidigt att han var något på spåren och det var tur att han ägde förmågan till nyfiket och metodiskt utforskande. Människor i hans omgivning beskrev att han kunde göra närmast unika observationer. Hans blick hade just den kirurgiska precisionen. Han verkar inte ha väjt för oväntade resultat eller ryggat för helt nya idéer. Själv kunde jag inte sluta imponeras av hans genuina motivation till att hjälpa andra att förbättra sin tarmhälsa, och därmed hälsa. Han brukade skratta och säga att det nog delvis var hans pappa, trädgårdsmästare och frikyrkopastor, som gjort att han själv hade så nära till att predika om att folk kan äta sig friskare.

I förordet till Välj hälsa skriver professor Martin Schalling att Stig kanske även var Sveriges första sociala entreprenör, och det långt innan termen ens kom i bruk: ”…målet att radikalt påverka folkhälsan är en resa mot det finaste mål vi kan ha – ett liv med bättre hälsa.” Även här var Stig en pionjär.

Det var innan pensioneringen han initierade en forskningsinsats för att framställa probiotika, kosttillskott av levande bakterier. Som ett resultat togs patenterade preparat med probiotika och prebiotika till marknaden. Stig förstod att vår tarmflora skulle behöva hjälp för att återuppbyggas, efter vad han såg som en lång och ofta omedveten vanvård.

Stig, du har påverkat hundratusentals människors livsstilsval till det bättre, i Sverige och över hela världen. Jag vet att din själ gläds åt detta, och åt att forskning äntligen kom ikapp dig och kunde bekräfta många av dina fynd! Jag vet inte om du någonsin tänkte på att dina föräldrar gav dig ett namn som skapat för att följa. Men du brukade säga att du trampat upp en ny väg och du välkomnade oss alla att gå på den. Tack för att vi fick följa i dina spår!

Din stolta förläggare,

Ulrika Bergwall

Den 2 december 2023 somnade Stig Bengmark in. Han blev 94 år.

2020 kom Välj hälsa receptboken: God mat för glad tarm och grön vardag. I denna samlade Stig och hans fru Marianne många av parets favoritrecept till vardag och fest.

Formgivning: Sebastian Wadsted