”Om du kliver ned i Wims isvak, kan jag lova att du kliver upp ur den som en annan människa”

  • 6 min

Här bjuder vi på Alexander Warg-Pärleros förord till ”Ismannen” Wim Hofs bok Wim Hof-metoden.

Läser du den här boken kommer det att förändra ditt liv. Om du följer hans råd kommer du att bli en annan människa. Det är jag hundra procent säker på.

Wim Hof har uppgraderat mig tre gånger om. Nu är jag mer grundad, mindre stressad och tror att bara några dagar i hans värld kommer att hjälpa även dig.

Det kanske inte känns självklart? Det gjorde det i alla fall inte för mig. Inte från början. Det var för några år sedan som en vän berättade om en människa som sprungit upp för Mount Everest i shorts. Då skrattade vi åt det märkliga i att ens komma på tanken, men det var innan jag visste att just den här människan skulle förändra mitt liv.

Vid en första anblick kan Wim Hof framstå som den antika filosofen Diogenes – en eremit som vänt världen ryggen för att i stället tillbringa livet i en kruka. Den som ser förbi det vilda skägget och vanvettiga experiment som att springa barfotamaraton i stekhet ökensand eller att sätta världsrekord i isvaksbad, inser dock att Wim Hof i själva verket påminner om Aristoteles.

För Aristoteles var meningen med livet lycka och numera är jag övertygad om att den extrema holländaren är något viktigt på spåren. För trots att jag som grundare av Framgångspodden har haft förmånen att intervjua många av världens främsta entreprenörer, tänkare och världsförbättrare, tycks få ha varit lyckligare än Wim Hof.

När många av oss stressar sig fram genom livet, har Wim Hof hittat sätt att finna lugn. När många av oss blir förkrossade av motgångar, har Wim Hof försökt se ljus i mörkret. När många av oss drivs av att bli förmögna, har Wim Hof i stället gjort sig av med det mesta han äger.

Men vem har tid att ägna dagarna åt djupa andetag och iskalla duschar? Lite senare skulle jag faktiskt få möjligheten att ställa honom den frågan. Hans svar?

”Den som inte kan ge tio minuter åt sin andning, bör i stället ge den en timme om dagen.”

När han började hyllas av internationella framgångsprofiler som äventyraren Bear Grylls och skådespelaren Russell Brand insåg jag att det inte enbart var frågan om en vildhjärna, utan om ett fenomen.

Vi träffades hösten 2019, på hans gård utanför Amsterdam. Vårt team möttes av den lösspringande hunden som hälsade oss vid grinden, de frigående hönsen i trädgården och delar av hans familj. Vi blev varmt välkomnade. Plötsligt stod Wim Hof framför mig. Han var lång och skäggig, iklädd shorts och en sliten t-shirt. Precis som jag föreställt mig och väldigt långt ifrån många andra som intervjuats i podden.

Knappt hade vi hälsat innan Wim kastade sig ned i soffan, tog fram gitarren och började riva av några låtar. Jag var ställd. Skulle jag inleda intervjun? Sjunga med? Jag bestämde mig för att bara lyssna. Efter en stund lade han gitarren åt sidan, han var redo. Och det blev ett samtal jag aldrig glömmer.

Det är sällsynt att få intervjua någon som rör sig ledigt mellan himmel och jord, men det var precis vad jag fick med Wim. Vi pratade om framgångarna med företaget han driver tillsammans med sina barn och om motgångarna, som den svåra förlusten av hans fru. Vi pratade om de vetenskapliga bevisen för att våra kroppar kan självläka om vi bara ger dem chansen och om hur man kan frigöra den enorma potential som ryms inom varje människa med hjälp av Wim Hof-metoden.

Under hela vårt samtal kände jag en sådan extrem närvaro från Wim. Han utstrålade en kärlek till livet som smittade av sig på ett sätt jag aldrig upplevt. Det var som om tiden stod stilla. Men under vårt samtal märkte jag att han tog djupa andetag lite nu och då. När jag pratade kunde han plötsligt göra en hög och ljudlig inandning. Det kändes konstigt, ville han avbryta? Snart förstod jag dock att han tränade på sin djupandning medan sam-talet pågick. Jag bad honom att visa mig, varpå han bland annat förklarade att vår andningsteknik påverkar hela kroppens kemi liksom att stress sitter i bröstet och att det därför är viktigt att i stället andas från magen.

Därefter skulle jag få testa det isvaksbad som han hade hemma. Du kan väl sitta i två minuter, sa Wim, men jag ville pusha mig till gränsen och köra tio. Han sa med viss tvekan okej, satte sig bredvid mig och visade hur jag skulle göra. Många av oss har kallbadat, men få har suttit stilla i nära nollgradigt vatten för att andas medan tusen isande knivar hugger dig i kroppen. Det är så det känns, men med hjälp av hans teknik klarade jag de tio minuterna.

Efteråt var jag fylld av ny energi. Det kändes magiskt och teamet sa att det märktes på mig. Det verkar även andra ha noterat, eftersom ett av klippen från vårt möte har över två miljoner visningar på Youtube.

Jag återvände hem som en inspirerad och delvis ny människa. Jag körde hans andningsövningar, duschade kallt. Och mina dagar kändes lättare. Jag klarade av att göra fler saker. Kände mig mer grundad, mindre stressad och mindre sjuk. För första gången kändes det som om jag hade kontroll över livet, snarare än att livet hade kontroll över mig.

Sedan kom covid-19. Över en natt förvandlades världen till oigenkännlighet och någonstans på vägen tappade jag bort mina nya rutiner. Under våren 2020 blev jag själv sjuk och kämpade med svåra andningsproblem. På nätterna låg jag med en vilopuls på över 100 och kippade efter andan. Det vara nära att jag fick läggas in på intensiven, men då blev jag påmind om Wim och bestämde mig för att gå all in. Jag började göra Wims andningsövningar flera gånger om dagen och när jag vaknade med andnöd om nätterna. Efter bara några dagar kände jag mig bättre. Nu släpper jag inte taget om övningarna och känner mig starkare än någonsin.

Jag insåg också att fler kunde bli hjälpta av hans metod. Jag började därför att livesända mina dagliga andningsövningar, utan någon förväntan på vad det skulle leda till. Det dröjde dock inte länge tills vi var tio till tjugo tusen som djupandades tillsammans.

Men min historia är bara en av hundratusentals andra som vittnar om de mirakel som kommer av att lyssna på ismannen från Nederländerna. Wim Hof-metoden är idag ett globalt fenomen som har hjälpt så många människor, på så många ställen.

Kanske är han rent av en Aristoteles för vår tid, för bakom det där yviga skägget döljer sig djup kunskap om hur vi kan bli starkare, friskare och lyckligare genom att utforska vår inneboende potential.

Om du kliver ned i Wims isvak, kan jag lova att du kliver upp ur den som en annan människa.

Alexander Warg-Pärleros
Entreprenör, författare och grundare av Framgångspodden