När blev Norrland svenskt?

  • 1 min

Robin Olovsson, författare till Historien om Norrland, svarar på några vanliga frågor om den minst beskrivna delen av Sverige.

Från Ödmården till Ishavskusten

Norrlands långsamma övergång till att bli landet Sveriges nordliga landsända börjar under medeltiden och är tätt knutet till statsmaktens framväxt.

Under äldre medeltid var Ödmården – de täta skogarna mellan Gästrikland och Hälsingland – gränsen för de svenska kungarnas kontroll över områdena i norr. I och med 1300-talet kommer hälsingebönder långsamt och vad det verkar av egen fri vilja bli del av den framväxande svenska riksbildningen. Under samma sekel syns också större svensk närvaro vid Norrlands kusttrakter samt så kallade birkarlar som i kungens namn handlade med och beskattade samerna i norra Norrlands inland.

Under Gustav Vasas ambitiösa nationalstatsbygge förväntades även landskapen i norr betala sina skatter och bidra till armén. Gränserna förblev ändå länge osäkra. Karl IX hävdade under tidigt 1600-tal att Ishavskusten var del av det svenska riket.

Sina moderna gränser får Norrland 1809 efter det katastrofala finska kriget. 150 år tidigare hade Jämtland och Härjedalen tillfallit Sverige efter ett av många krig mot Danmark och Norge.

Läs mer:

När började man säga Norrland?
Hur befolkades Norrland?
Hur gammalt är Norrland?
Vilken roll spelade norrländska resurser för Sverige?
Hur har samisk kultur förändrats över tiden?
Vilken är Norrlands äldsta stad?
Hur länge har Jämtland varit svenskt?