Kräk: Olika sorter och hur du undviker dem

  • 7 min

Här följer ett utdrag ur kapitel 2 av Skapa – Min guide till hur du bygger produkter, team och organisationer som förändrar världen (så utvecklade vi iPod och iPhone) om Kräk.

Under ditt yrkesliv kommer du att stöta på ett antal verkliga kräk, (för det mesta) män och (ibland) kvinnor i olika tappning – egoister, lögnare, sadister – men med en sak gemensamt: de går inte att lita på. De kan och kommer att förstöra för dig och ditt team, antingen för egen vinnings skull eller bara för nöjet att få trycka ner någon i skoskaften och själv framstå som en hjälte. De finns på alla nivåer och kan vara både specialister och chefer, men tätast kretsar de kring toppen – enligt professor Simon Croom vid University of San Diego har uppemot 12 procent av företagsvärldens främsta ledare psykopatiska drag. (Se även kapitel 5.1 Anställa.)

Men du kommer också att stöta på människor som är väldigt svåra att samarbeta med – vresiga, störiga, bossiga, irriterande – och som därför till en början kan framstå som kräk, men vars drivkrafter och beteenden springer ur en helt annan källa.

uppemot 12 procent av företagsvärldens främsta ledare har psykopatiska drag

För att underlätta samarbetet – eller i vissa fall undvika samarbete – är det viktigt att förstå vilken sorts människa man har att göra med. Här är de tre huvudkategorierna av kräk man kan behöva ta itu med:

1. Strategiska kräk: Människor som behärskar kontorspolitikens konst och lägger all energi på att ta åt sig äran för andras arbete. Denna kategori kräk är oftast extremt obenägna att ta risker – de har siktet inställt på överlevnad och kliver över lik för att nå toppen. De arbetar knappt själva – håller sig undan från det egentliga arbetet och de svåra besluten – men när någon annans projekt drabbas av motgångar dyker de plötsligt upp och ropar ”jag sa ju det” och låtsas sedan vara den räddande ängeln som ska klara skivan. De sitter helst och nickar på viktiga möten eftersom de inte vill att ledningen ska få för sig att de har ”fel” – de vågar inte riskera att framstå som idioter. I stället verkar de i det tysta för att sabba för dig och alla andra som inte ”håller på deras lag”. Dessa kräk knyter ofta till sig en skara aspirerande kräk – kloner av dem själva som ser chansen att klättra. Och de utser ofta ett hatobjekt som de konspirerar mot och med alla medel försöker röja ur vägen.

2. Kontrollerande kräk: Mikroförvaltare som systematiskt åderlåter sitt team på kreativitet och glädje. Sådana kräk är det lönlöst att resonera med. De vänder sig mot alla bra idéer som inte kommer från dem själva och känner sig starkt hotade av alla mer begåvade medarbetare. Att ge erkännande eller beröm åt andra människors verk sitter långt inne, men det betyder inte att de tvekar att stjäla det. Det här är kräken som tar över stora möten – som inte låter någon annan få en syl i vädret och går i ilsken försvarsställning om deras idéer får kritik. Dessa kräk är ofta riktigt kompetenta på sitt område – de har slipat sina färdigheter till en vass egg som de använder för att hugga ner alla runtomkring.

3. Ärkekräk: Helt värdelösa, både på sitt jobb och allt annat. Taskiga, svartsjuka, osäkra idioter som man skulle göra allt för att undvika i alla andra sammanhang men som man oundvikligen hamnar alldeles bredvid på kontoret. De levererar för sent och för bristfälligt och gör vad de kan för att avleda och rikta strålkastarna åt något annat håll. De ljuger, skvallrar och manipulerar för att få folk att tappa vittringen på dem själva. Det enda bra med dessa kräk är att de i allmänhet får sparken tämligen omgående – avledningstaktiken funkar bara tills medarbetarna börjar märka att de levererar noll värde. Och ingen gillar att jobba med dem.

Kräk kan också delas in efter beteende:

Aggressiva: De ballar ur. De vrålar. De slänger tomma anklagelser åt höger och vänster. De hånar dig på möten och förnedrar dig inför chefen. Ett sådant kräk syns långa vägar.

Passiv-aggressiva: De flinar. De nickar. De håller med dig och smörar för dig. Samtidigt går de bakom ryggen på dig, sprider elakt skvaller och försöker sabotera varje steg du tar. Det här är den överlägset farligaste sortens kräk – man ser dem inte komma förrän kniven sitter i ryggen.

lyssna på skvallret runt dem

Den fjärde kategorin kräk är lätt att förväxla med det kontrollerande kräket. Instinktivt tänker man att jaha, ännu en självrättfärdig fjant, men de här kräken har en helt annan drivkraft: de är inte ute efier att gynna sig själva eller förstöra för andra utan strävar efter ett perfekt arbetsresultat. Den stora skillnaden är att sådana kräk kan man lita på. De kanske inte alltid fattar beslut som man gillar, men de har åtminstone ett högre mål och kan ta till sig argument som sätter produktens och kundens bästa i centrum. Detta gör dem i grunden annorlunda än ärkekräk. Men det gör dem inte lättare att arbeta med:

4. Fanatiska ”kräk”: De verkligt besatta – och lätt vansinniga – medarbetarna. Sanningssägarna som fnyser åt allt vad moderna kontorskonventioner heter och kör som ångvältar över ”så här går det till på den här arbetsplatsen” och andra ömtåliga sociala hierarkier. Liksom ärkekräk är de varken lättsamma eller lätta att ha att göra med. Till skillnad från ärkekräk är de engagerade på riktigt. De bryr sig. De lyssnar. De jobbar otroligt hårt och driver teamet att bli bättre – ofta på frontalkurs mot kollegorna. De är obevekliga när de vet att de har rätt, men är öppna för att ändra uppfattning och kan berömma andras ansträngningar om de är enastående. Ett bra sätt att veta om du arbetar med ett fanatiskt ”kräk” är att lyssna på skvallret runt dem – det cirkulerar alltid anekdoter om någon originell bedrift, och kollegor som har arbetat riktigt nära dem brukar tycka att det inte är så illa som det ser ut. Det mest utmärkande är att teamet trots allt har förtroende för dem, respekterar deras insats och minns samarbetet med dem med glädje, eftersom de pressade teamet att åstadkomma stordåd.

(Här följer en kul Steve Jobs-anekdot och min bekännelse att många ser mig som ett kräk. Men det måste du köpa boken för att läsa.) 

______________________

(Fast just det, jag utlovade ju tips om hur du undviker kräken!)

1. Möt deras elakheter med vänlighet.

2. Strunta i dem.

3. Försök runda dem.

4. Bryt med dem.

(Även det här utvecklar jag, man måste behandla de olika sorternas kräk lite olika. Återigen, läs boken. Men jag ska bjuda på kapitlets avslutning!)

Grejen med kräk är att de är så obehagliga att de fastnar i minnet. De får ett eget kapitel i memoarerna. Men man får inte glömma att de flesta bara vill gå till kontoret och skapa coola grejer. Majoriteten av de problematiska kollegorna är varken illvilliga eller machiavelliska – de kämpar för att hålla sig flytande, eller är nya som chefer, eller råkar ha hamnat fel i karriären – eller så har de bara en riktigt usel dag. De kanske har en bebis som sover dåligt. En mamma som nyss har gått bort. Till och med världens trevligaste människa kan ibland bete sig som ett kräk. Eller så kanske de är hejdlösa virvelvindar som driver dig till bedrifter du trodde var omöjliga, eftersom de ser att du bär på outnyttjad potential.

Vänlighet är det främsta vapnet.

De flesta människor är inte kräk.

Och till och med de som verkligen är det är också människor. Så gå inte in i ett projekt med ambitionen att få någon sparkad. Vänlighet är det främsta vapnet. Försök sluta fred. Utgå från att alla menar väl.

… och om det inte skulle fungera, kom ihåg att till slut får alla vad de förtjänar. Även om det kan ta tid.

*

Här kan du köpa boken.
Här finns Volantes utgivning.

Återpublicera texten? press@volante.se
Intervjua Tony Fadell? press@volante.se
Tony Fadell som keynote speaker? speakers@volante.se