Investmentbolag bra – Stock picking bättre

  • 2 min

Att köpa aktier i investmentbolag är ett bra sätt att försiktigt närma sig aktiemarknaden. Det är roligare än att köpa en tråkig indexfond, men lika billigt och historiskt har avkastningen varit högre jämfört med utvecklingen på Stockholmsbörsen.
Grafen här under visar utvecklingen för SIX Return, som är Stockholmsbörsens utveckling inklusive utdelningar, utvecklingen för en likaviktad korg av investmentbolag (Ratos, Lundbergs Latour, Investor, Kinnevik och Melker Schörling) samt vår modellportfölj. Stockholmsbörsen (SIX Return) har utvecklats fantastiskt bra under de här fem åren (2010-2014) och stigit med 89 procent. Investmentbolagen har presterat ännu bättre och avkastat 102 procent. Men bäst har modellportföljen gått; +122 procent. Det visar att aktieanalys fungerar över tid. Och det är dessutom mycket roligare att vara en aktiv aktiesparare jämfört med en passiv. På kort sikt är aktiemarknadens rörelser slumpmässiga men på lång sikt är den primära drivkraften bolagens vinstutveckling och då lönar sig bra analys.

Börsen ger alla människor möjligheten att bli delägare i välskötta, fina bolag som tjänar mycket pengar. Den kunskap som krävs för att kunna ta ställning till om en aktie är köpvärd är inom räckhåll för alla. Det viktigaste är ett intresse. Inte bara ett intresse för bolag och aktier, utan även ett samhällsintresse, för vad som händer i världen påverkar bolagen.

Kortfattat handlar investeringar i aktier om två saker:

1) Är det ett bra bolag?
2) Är bolaget tillräckligt lågt värderat för att motivera en investering?
Att avgöra om ett bolag är bra eller inte kan man diskutera länge men många människor kan avgöra det intuitivt. Svenska bolag har överlag en formidabel informationsgivning, vilket gör arbetet lättare. Värdering är lite svårare men ingen raketforskning. Det är en liten tröskel som man som aktieintresserad måste över, men inget oöverstigligt hinder.
Du kan med ett ganska litet sparkapital börja investera i aktiemarknaden, i bolag där du förstår verksamheten och bedömer att det har goda framtidsutsikter, och på sikt bygga en förmögenhet. Nyckeln till framgång ligger som sagt mycket i att ha ett intresse och ägna lite tid åt sin aktieportfölj. Det krävs inte att du följer aktiemarknaden dagligen – du ska hellre göra få affärer än många i början. Men som med så mycket annat ger träning färdighet även när det gäller aktier. Börja i liten skala och bygg upp din kompetens och ditt risktagande i maklig takt. Lycka till!

Namnlös