Inför cykelsommaren med Fredrik Kessiakoff!

  • 2 min
Med Tour de France runt hörnet passar vi på att ge ut Mitt eget race med uppdaterat innehåll – bland annat ett helt kapitel hur du ska träna för att bli en bättre cyklist. I samband med utgivningen av boken passade vi på att ställa några frågor till Fredrik Kessiakoff:
Du cyklade Vätternrundan i år igen, hur förbereder man sig som f.d proffscyklist för ett motionslopp på 300 km?
– Förra året körde jag mycket på gamla meriter och jag tränade egentligen bara de sista veckorna. I år har jag förberett mig bättre, men som många andra har jag tidsbrist i vardagen och önskar att jag hade kunnat köra lite fler pass. Min taktik var att köra ett hårt och ett lite längre pass per vecka. Detta upplägg bygger dock på att jag har samlat på mig många mil i benen genom åren… 
Hur tufft var Vättern för dig?
– Det kanske låter lite arrogant, men efter att ha kört några Grand Tours finns det få saker som är riktigt jobbiga. Vättern är inte en av dom. Visst, det är långt men man kan hålla en jämn fart och arbeta tillsammans i laget eller gruppen. 
Har du några mål med cyklingen fortfarande?
– Nej, inte med min egen cykling. Jag cyklar numera bara för att det är kul och gärna i skogen med vänner och fikastopp. Jag jobbar också på olika sätt med att lyfta cyklingen i Sverige i stort bla genom att arrangera ett cykellopp – Velothon Stockholm och som ledamot i Svenska Cykelförbundet.
Vad saknar du mest med proffslivet?
– Även om det var väldigt styrt många gånger och man inte alltid bestämde över sin egen tid och kalender är det ändå friheten på vägen jag saknar mest.
Vad saknar du minst?
– Att behöva tänka på vistelserapportering, resandet och allt lidande.
Vad får man absolut inte glömma om man ska cykla Vättern?
– Att man ska köra in sitt material tidigt, alltså senast nu! Avslutningsvis fyra snabba frågor! Proffsklungans trevligaste? Peter Sagan, en fantastisk cyklist och glädjespridare. Vi delar passionen för MTB och hade många roliga snack innan starterna på 2012 års Tour de France när han bar den gröna tröjan och jag den röd prickiga. 
Vanligaste frågan i klungan? Hur är formen?
Fälg- eller skivbroms på racer? Skivbroms, inom två år kommer alla köra på det.
Popcorn eller chips? Chips. När det är nära eller när det sker en stor krasch i klungan luktar det alltid popcorn av bränt bromsgummi. Den lukten är för alltid förenad med ångest och smärta. 
Boken köper du via Adlibris, Bokus eller i din lokala boklåda!
mittegetrace_SP