Hjälp!

  • 2 min

Om någon vaknade upp i morse och tänkte Idag vill jag skrämma skiten ur Nina Åkestam, då kan man prova något av följande:

1. Påminna om filmen Jurtjyrkogården som jag såg när jag gick i sexan.

2. Ta på sig en säck över huvudet som barnet i filmen Barnhemmet och ställa sig i min hall.

3. Lägga en orm var som helst.

Eller så kan man skriva en sån här, som Elisabeth Rosenthal gjorde i söndagens NYT. (är det störigt att jag förkortar New York Times? Eller är det jobbigare om jag skriver ut det? Kan inte bestämma mig, åsikter mottages tacksamt) Artikeln bär den enkla titeln Where did global warming go? och handlar om att klimatfrågan, som så sent som 2006 var märkta poppis i USA och som 2008 hjälpte Obama att vinna valet, nu är helt försvunnen.

Eller förresten, helt försvunnen är den inte. Det är bara Vita Huset som har glömt den. På högerkanten tävlar istället politikerna om att ifrågasätta huruvida växthuseffekten ens existerar.  Medan demokraterna håller på med annat har republikanerna lyckats vrida tillbaka klockan cirka 20 år och bestämt sig för att lägga till en fråga till det valvinnande värderingsbatteriet som i dagsläget består av två viktiga ståndpunkter: att vara mot abort och för fria vapenlagar. Till det, inför presidentvalet 2012, lägger vi alltså förnekandet av global uppvärmning och därmed naturligtvis stoppandet av alla åtgärder som skulle kunna förhindra den.

Jag får panik i hela kroppen. Vi står alltså här och håller på att förgöra oss själva med växthusgaser, och i det land som bidrar mest till katastrofen bestämmer sig det största partiet för att det här är en principsak. En fråga om värderingar som vi kan välja att hålla med om eller inte. HUR TUSAN HÄNDE DET?

Jag är mäkta besviken på Sverige och bristen på diskussion om klimatfrågor där, men det här är i en helt annan klass. För USA skulle kunna göra något åt det. USA är orsaken till problemet men sitter också på den intellektuella kompetensen för att lösa det.

Istället väljer man alltså att låtsas som att hela Texas inte brann i somras, som att östkusten inte drabbades av flera orkaner, som att det inte var ett problem att New Orleans spolades bort. Vad är nästa steg? Plakatviftande Tea Party-medlemmar utanför WholeFoods? Mordhot mot driftstekniker på vindkraftverk?

Det är en fråga om värderingar, trots allt.