Ekonomipristagarna och jakten på det perfekta beslutet

  • 1 min

Alexander Norén har träffat fler ekonomipristagare än någon annan svensk journalist. När han inte intervjuar världens främsta forskare i ekonomisk vetenskap eller står i SVT:s Nobelsändning från Stadshuset skriver han för fullt på sin nästa bok – om jakten på det perfekta beslutet.

Alexander Norén med 2017 års Ekonomipristagare Richard Thaler. Foto Marco Nilsson

Den som vill lära sig fatta bättre beslut baserat på Ekonomipristagarnas upptäckter ska förstås hålla utkik efter Alexander Noréns nästa bok, som kommer ut på Volante 2020. En spränglärd och tankeväckande genomgång av hur vi praktiskt kan använda oss av Nobelpristagarna i ekonomi och deras forskning för att förbättra alla de beslut vi måste fatta i vardagen. Ett ämne som han snuddade vid redan i sin bok Nudge – så funkar det. Missa inte Alexander Noréns intervju med nudge-professorn och 2017 års Nobelpristagare och Volanteförfattaren Richard Thaler.

Ester Duflo, ekonomipristagare 2019. Foto Alexander Mahmoud

Inför årets Nobelprisutdelning har Alexander Norén gjort ett porträtt av årets mottagare av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels ära: Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer. Se och hör mer om dessa pristagare och ”deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom” och deras forskning som ”hjälper oss att bekämpa fattigdomen” i Alexanders reportage i Vetandets värld (25 minuter in i programmet).