De minimala förändringarna som ger maximala resultat

  • 2 min

Nu släpper Volante boken Mikrovanor av BJ Fogg, beteendevetaren som blivit en guru i Silicon Valley. Hans forskning har revolutionerat den digitala världen, men nu visar BJ Fogg hur de metoder han utvecklat också kan förändra ditt liv (från maratonlopp till att lära sig nya saker – eller, lätt paradoxalt, få ett mobiltelefonfriare liv). Här bjuder vi på ett utdrag ur förordet.

Många utgår från följande logik: om folk har rätt fakta kommer deras attityder förändras, vilket i sin tur förändrar deras beteenden. Detta felslut utgår från ett orsakssamband som inte finns. Många system och program – och välmenande yrkesmänniskor – försöker förändra folk genom upplysning. Det är därför föreläsare kan säga saker som: ”Om folk bara såg hela bilden skulle de förändras!”

Men det är bara att titta tillbaka på sin egen historia för att se att det ytterst sällan är fakta som styr vilka val man gör här i livet. Och så är det för alla människor.

bara tre saker kan åstadkomma varaktiga beteendeförändringar: drabbande livsinsikter, förändringar i närmiljön och beteendekonstruktion med hjälp av mikrovanor

Jag har forskat i hur vanor uppstår sedan 2009, och jag vill hävda att det bara finns tre saker som kan åstadkomma varaktiga beteendeförändringar: drabbande livsinsikter, förändringar i närmiljön och beteendekonstruktion med hjälp av mikrovanor. Att försöka bli frälst eller frälsa andra är svårt, förmodligen omöjligt. Det är bara att glömma för oss som inte har magiska krafter. Men den goda nyheten är att de två andra alternativen kan leda till varaktiga förändringar om vi följer rätt program, och med hjälp av mikrovanor kan vi använda oss av närmiljön och de små stegen så effektivt som möjligt.

Det bästa är att börja med att etablera positiva vanor, och det är genom pyttesmå positiva vanor som man kan komma åt de större vanemönstren. När du fått kläm på hur mikrovanor fungerar – och varför de fungerar – så kan du åstadkomma större förändringar. Du kan göra dig av med vanor du inte vill ha. Du kan jobba dig fram till stora livsmål, till exempel att springa maraton.

Stora, långsiktiga förändringar börjar i det lilla.

Jag ska visa vägen förbi alla hinder du kan tänkas stöta på.

Mikrovanor handlar i grund och botten om att välja ett beteende man vill ha och krympa det så mycket som möjligt. Sedan passar man in det i sin vardag på ett smidigt sätt och ser till att det får utrymme att breda ut sig. Stora, långsiktiga förändringar börjar i det lilla. Jag ska förklara varför.