Att berätta en annan historia

  • 3 min

Alla har inte fått plats i historien. De vi väljer att berätta om, citera och inspireras av formar det som blir till vår gemensamma historia. Och hur ändrar vi på historien om vi inte ser till att alla personers historier berättas, att alla får plats i historieböckerna?

I boken En annan historia har vi försökt göra just detta; skriva en annan historia. Vi berättar om dem vi borde se upp till och prata om. Vi vill väcka liv i tanken på vilka som fört historien framåt, men som inte finns nämnda i den.

För mig började allt med Aina Cederblom. 84 år gammal gör en pensionerad teckningslärarinna och textilkonstnär från Kungsholmen stapplande entré i svenska tevetittares hjärtan som huvudperson i programmet Här är ditt liv. Året är 1980 och programledare Lasse Holmqvist skulle senare kalla avsnittet med Aina Cederblom för det bästa i programmets historia.

När det spelas in har Aina, född 1896, nyligen brutit lårbenshalsen. Hon är halvt förlamad i ansiktet efter en stroke och hör dessutom ganska dåligt. Hon tassar långsamt ut på scenen, hand i hand med Lasse. När orkestern river igång och publiken börjar applådera utbrister hon förvånat: ”Är det folk här? Det har jag aldrig varit med om!”

Avvinkad av absolut ingen hade Aina femtio år tidigare seglat ut från Stockholm i en knappt fem meter lång, öppen segelbåt med aktersnurra som säljaren sålt in med orden ”en bra båt som fröken rent av kunde segla till Åland med”.

Aina berättar hur hon fortsatte med båten till Wien, ensam. Hon reste därefter vidare till Svarta havet, Bosporen och Medelhavet, till Grönland, Färöarna, Amerika, Indien och Brasilien. Ibland snaggad och utklädd till man för att det var enklare. Under sina resor byggde hon vävstugor, barnhem, matbaracker och annat hon tyckte att folk kunde behöva, virket tiggde hon ihop från brädgårdar i Sverige. Efter ett isbergsrelaterat motorhaveri utanför Grönland under en av sina tidiga Amerikaseglatser rodde Aina omkring i nitton dygn i sin lilla snurrebåt och åt ett kex varannan dag medan storm pågick. När det blev vackert väder igen lagade hon motorn och puttrade vidare runt jorden. ”Man tror att det ska gå bra och det är huvudsaken!” förklarar hon för Lasse.

Men aldrig hade Aina varit med om att intervjuas i direktsänd teve, och att ”det var folk där”. När Lasse frågar om det känns ovant svarar hon ”Nä, jag hinner inte tänka på det.” Sex år efter inspelningen av Här är ditt liv dör Aina Cederblom.

Innan jag för några år sedan hörde talas om Aina var ordet ”äventyrare” för mig synonymt med folk som Thor Heyerdahl och Indiana Jones. Piskor, manskap, fiender och svettiga torsos. Inget jag förknippade med äldre damer och verkligen inte med min egen eventuella framtid som tant. Aina Cederblom förändrade min syn på äventyrare och samtidigt mina fantasier. Hon flyttade gränsen för vad jag trodde att damer förmådde göra, vad jag skulle kunna göra, och hennes bravader omdefinierade vad ett äventyr kan innebära. Om denna späda tantalura, uppvuxen på gatan där jag extrajobbat alla mina tonår, om hon kunde trotsa världshaven så borde väl jag också kunna morska till mig och eventuellt sikta på att bli en seglande tant? Dessutom väcktes en sorts ilska. Hur kunde världen ha undanhållit denna kvinna från mig?

Varför fanns det fyra – snart fem – fläskiga långfilmer om en påhittad Indiana Jones men inga om en riktig Aina Cederblom?

En komplett verklighetsbeskrivning kan vi bara närma oss om inte delar av mänskligheten sållas bort för att de av olika skäl anses mindre viktiga. En rik och riktig historia kan aldrig bli slutgiltig utan måste ständigt utökas och skrivas om, vridas och vändas på. Det är i det fortsatta samtalet det sker och det är så vi vanliga dödliga kan påverka historien.

*

I antologin En annan historia med Lina Thomsgård som redaktör skildras 51 fantastiska människor som du bör känna till. Du hittar boken hos Adlibris, Bokus och i Gamla stans bokhandel.

Läs mer om boken:

Dagens Nyheter: ”En annan historia – mäktiga hjältinnor i mängden.”

Expressen: ”En annan historia är nödvändig.”