Använd ormens eget gift när du blivit biten

  • 4 min

Detta utdrag ur boken Klimatsynda! Så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet, vrede, avund, högmod & frosseri är hämtat ur kapitlet Girighet, i vilket Mattias Goldmann ägnar sig åt att vilja ha mer, betala mindre och dra in mer stålar. Till slut äcklas han nästan av sig själv – men både klimatet och den egna plånboken vinner!

Det må svida, men vi får hacka i oss att vi lever i en marknadsekonomi där girighet belönas. Vi förväntas vilja ha mer i lön, söka högre avkastning på vårt kapital, förhandla fram en bättre ränta och göra en bättre deal än vår nästa. Sådan är marknadsekonomin, och jag sällar mig gärna till dess kritiker – åtminstone i den form som förre statsministern Göran Persson uttryckte det: ”Marknadsekonomin är en utmärkt tjänare men en usel herre.” Nog känns det som att den ekonomiska modellen ibland tagit herraväldet och att det är den som sätter ramarna för hur vi kan agera istället för tvärtom.

Min slutsats av detta är inte att gå ifrån marknadsekonomin eller kapitalismen. ”Det krävs inte att vi avskaffar kapitalismen för att lösa problemet med den globala uppvärmningen. Det räcker med att resten av världen blir lite mer som Sverige”, skrev fysikern Raymond Pierrehumbert. Han ser på Sverige genom väldigt positivt färgade solglasögon, som bland annat förhindrar honom från att se den skyhöga klimatpåverkan från vår konsumtion, men när han slår fast att klimatproblemen kan och måste bekämpas inom dagens system har han rätt.

Vi har helt enkelt inte tid att byta ekonomiskt system, oavsett om man vill det eller (som jag) inte vill det. Alla den senaste tidens klimatrapporter visar tydligt och med eftertryck att vi inte har någon tid att förlora när det gäller att snabbt och kraftfullt minska utsläppen. Då har vi inte tid att göra om de ekonomiska rambetingelserna – det vore som om fotbollslaget som ligger under med tjugo minuters speltid kvar sätter igång att diskutera om inte reglerna och fotbollsplanens utformning borde ändras. Det kan åskådarna och möjligen kommentatorerna få gaffla om, men de som på allvar vill vara med och vinna matchen under våldsam tidspress får godta förutsättningarna som de är.

Många miljö-influencers tycker sig ha hittat en fin oneliner i att vi inte kan använda samma metod för att ta oss ur problemet, som en gång skapade det. Det är, med denna enkla kampanjmenings logik, dags att hitta något annat än marknadsekonomin vars spelregler gav oss dagens ohållbara situation. Girigheten har varit problemet, så girigheten kan inte bli lösningen. Helt fel, tänker jag, och tänker på när min svåger Douglas blev biten av en dödligt giftig orm. Tack vare att han hade den otroliga sinnesnärvaron och kylan att fånga in ormen och ta med den till sjukhuset, kunde den identifieras och Douglas kunde få serum som räddade hans liv. Motgift produceras genom att hästar eller får utsätts för giftet från en viss sorts orm, och sedan görs serumet av deras blod. Motgiftet fungerar genom att det är exakt samma gift som man redan utsatts för. De oerhörda problem girigheten försatt oss i ska girigheten också ta oss ur; eftersom vi inte har tid att ställa om mänsklighetens djupaste drivkrafter får vi utnyttja dem istället. Som i judo, där den som är bäst på att använda motståndarens kraft vinner.

_____________________________________________

En notering om bokens klimatpåverkan

Rubrikerna i bokens inlaga är satta med Ryman Eco, ett typsnitt framtaget för att reducera mängden trycksvärta. Brödtexten är satt med Stempel Garamond LT Std, ett klassiskt typsnitt som är ett av de mest ekonomiska ur samma perspektiv. I arbetet med sättningen har onödiga blanksidor tagits bort för att minska pappersanvändningen. Bokens format är ett standardiserat format som är framtaget för att vara så kostnadseffektivt som möjligt, och är därmed också optimerat för att minska materialsvinn.

Boken är tryckt i Sverige på FSC-märkt papper från svenska träd. Tryckeriets närhet till förlagets lager medför att avtrycket från transport av upplagan är reducerat.

Bokens kvarvarande klimatpåverkan har kompenserats med ett projekt inom förnybar energi som uppfyller både FN:s Clean Development Mechanism och miljörörelsers Gold Standard, levererat av Tricorona Climate Partner.