Tagg: Black Friday

Klarar du att gå mot strömmen?

  • 3 min

Årets julklapp är alltså second hand-plagget. Samtidigt spås vi handla rekordmycket på Black Friday – uppåt 6,6 miljarder. Man får många begagnade koftor för de slantarna. Man kan göra sig lustig över det politiskt korrekta i att dem som livnär sig på att sälja nytt lyfter fram återbruket som årets julklapp. Eller så kan man se det som en symbolisk knuff att tänka efter lite mer kring vad man köper. Att lyckans valuta kanske snarare är kvalité än kvantitet.

Nu ska jag inte sätta mig på några höga hästar, jag var precis på väg att logga in på en sajt för att se om de skulle ha några fina skinnhandskar till rea nu. Mode är förresten just det mest köpta under den här shoppingdagen som blivit allt viktigare för handeln sedan de stora hemelektronikkedjorna tog den till Sverige för fem år sedan.

Under tiden jag väntar på att erbjudandet går live på modesajten passar jag på att läsa på lite fler fakta om Black Friday hos Resumé:

  • Köpcentrumens besöksflöden var 60 procent högre under Black Friday än under en vanlig fredag förra året. Det innebär en halv miljon fler kunder som trängs i butikerna denna fredag.
  • Förra året handlade vi för 5,3 miljarder under Black Friday, i år spås det öka med ytterligare en miljard.
  • Var tredje svensk handlade på Black Friday ifjol, för i genomsnitt 2290 kronor.
  • Antalet köp av kvinnor ökade nästan dubbelt så mycket som mäns köp.
  • 94 procent litar på reapriset (vilket de har anledning att inte göra).

Och på spartjänsten Dreams kampanjsida peppas jag att hejda min köplust med fakta om hur handeln lyckas få oss att ryckas med i hetsen. De citerar en brittisk undersökning som visar att:

  • Tre av fem känner press att köpa något under Black Friday
  • Var tredje erkänner att de köpt något det redan har, bara för att det var ”billigt”
  • Topp tre ångrade Black Friday-köp är: klädesplagg, kaffesmaskin, handväska

De påpekar också att stressen som skapas kring de tidsbegränsade erbjudandena är den sämsta förutsättningen för att fatta kloka beslut. Läs mer här om några av de beslutsfällor som det är extra lätt att falla i när man rycks med i känslan av att det är ”nu eller aldrig” som det gäller att passa på. Skulle du ändå ge dig ut och trängas idag, se åtminstone till att ta en paus innan du går till kassan. Forskning har visat att den som tar många beslut efter varandra till slut råkar ut för ”beslutströtthet” och inte orkar reflektera lika mycket längre. Ta ett break och fyll på med energi för att ge hjärnan en chans att koppla på omdömet igen –  innan du slår till på det där till synes oemotståndliga fyndet.

Är man efter alla dessa fakta inte så sugen längre på att ”fynda” idag, behöver man inte gå så långt som att ansluta sig till motståndsrörelsen En Köpfri dag (som råkar infalla samtidigt). Det räcker med att ta till sig uppmaningen från en av de allt fler kommersiella aktörer som ser en poäng i att locka kunder till mer hållbar konsumtion: ”Du måste inte köpa något på Black Friday.”

En timme kvar till midnatt. Jag orkar inte vänta, jag går och lägger mig istället. Handskarna kan vänta till en annan dag. Det blir säkert ändå en mild vinter.

Taggar: