KÖP BOKEN REDAN NU

(Släpps i november)

”Detta är min övertygelse: Du som lever hälsosamt och värnar din tarmflora kan göra mycket stor skillnad. Du kan själv se till att ditt liv kan levas friskare och längre.”

Äntligen – hela berättelsen om antiinflammatorisk kost, god tarmflora och hur du ändrar din livsstil

I denna bok — läs mer här — bjuder Stig Bengmark både på konkreta recept och råd, men beskriver också om kampen för att föra fram sin forskning och övertygelse. Det är en bok om en motståndsrörelse. Till en början stod han ofta ensam, men på senare år har allt fler anslutit sig och hjälpt till att bana väg.

Stig Bengmark gjorde först banbrytande insatser som kirurg – men har utifrån dessa lärdomar intresserat sig för livshållning, kost och hälsa. Han ligger bakom forskningen bakom livsmedelsprodukter och kosttillskott som idag tillhör många människors vardagar, till exempel probiotika och synbiotika.

Ur boken:

 • Livsstil och matvanor välkjer du själv
 • Tre grundpelare: motion, riktigt ätande, stresskontroll
 • Mina tolv budord för optimal hälsa
 • Konkreta tips utifrån forskningen: om antioxidanter, fibrer, Omega 3, D-vitamin
 • Undvik kronikerfällan: kom ihåg att kronisk inflammation börjar i tarmen
 • Köttätare, vegetarian eller vegan?
 • Byt bondens produkter mot trädgårdsmästarens
 • Kroppens hjärtevänner: om gurkmeja, avokado, kryddor, vin och choklad
 • Fasta och strukturerat ätande
 • Kunskapsbaserad matglädje
 • Varma hälsningar till svensk sjukvård
 • Var med och vänd trenden!

Ur förordet av professor Martin Schalling, Karolinska institutet:

”Självfallet finns det mer att upptäcka och självfallet har Stig inte svaret på alla frågor. Kanske tar han till och med fel någon enstaka gång i sin iver att förstå? Kanske kommer inte alla slutsatser om hur vi kan ändra livsstil som Stig drar av befintlig kunskap att hålla över tid? Men en bättre sammanfattning av dagsläget när det gäller kunskap om livsstil och hälsa i en för alla förståelig form än den Stig ger tror jag inte går att få idag. Och därmed har Stig fått sin kanske finaste titel – folkbildare!

Du som läser detta har tur. Du får ta del av ett livsverk i passionens tecken. Förhoppningsvis blir du liksom jag smittad av Stigs passion!”

Ur inledningen:

Trettio år som kirurg (1958-1988, kirurgchef vid Lunds universitet till 1994) gav mig sannerligen djupa insikter om människan – men mest om människokroppens sårbarhet. Alltför många av de nyopererade insjuknade nämligen efteråt i svåra infektioner, trots alla försiktighetsmått. Och trots den antibiotika som alla på den tiden trodde så blint på.

År 1986 begåvades jag med ännu en väsentlig insikt, den om att antibiotikan kunde göra mer skada än nytta i samband med operationer. Exakt hur denna sanning slog mig ska ni snart få veta. Från den dagen inriktade jag mig på att utforska grovtarmens goda bakteriers betydelse för folkhälsan.

Jag blev med tiden alltmer övertygad om att våra dåliga matvanor var grundorsaken till vällevnadssjukdomar som cancer, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och Alzheimer. Jag såg tydligt de spöklika sambanden mellan kronisk inflammation, kronisk sjukdom och sjukdomars tendens att utlösa varandra.

Efter pensioneringen kunde jag som professor emeritus satsa fullt ut på tarmfloran som forskningsområde. Min position är från 1999 en hedersprofessur vid universitet i London.

Och efterhand började mitt hälsoprogram ta form – en motståndsrörelse mot det socker- och fettfixerade västerländska ätande som nu också hade börjat sprida sig över världen.

En väg är upptrampad. Välkomna!

Stig Bengmark

Köp

KÖP BOKEN REDAN NU

(Släpps i november)