Paul Rapacioli

Paul Rapacioli är journalist, författare och grundare av nyhetssajten The Local som har fem miljoner läsare i månaden. The Local publicerar nyheter från Sverige, och åtta andra europeiska länder, på engelska.

I hans bok Good Sweden, Bad Sweden (2018) analyserar han de mekanismer som gör Sverige till en måltavla för internationell populism och nationalism. När The Local började se att Sverige var överrepresenterat bland trollfabrikernas falska nyhetsspridning, började han gräva djupare och upptäckte ett mönster. Grundad i över ett decennium av nyhetsberättande avslöjar boken hur landet Sveriges historia berättas i en värld som inte längre söker sanningen. Det är en måste-läsning för alla som behöver förstå hur en parallell Sverige-berättelse byggs och hur den påverkar våra internationella relationer.

Läs mer om Paul Rapacioli föreläsningar och kontakta oss för bokning.

**

Paul Rapacioli is a journalist, author and the founder of the news site The Local, which publishes news from Sweden and eight other European countries in English. The Local has journalists all over Europe and five million readers each month.

His book Good Sweden, Bad Sweden (2018) is published in English by Volante and was also published in Japan 2019.

 

Föreläsningar

Paul Rapacioli kan konsten att föreläsa underhållande om ett ämne vi alla måste ta på största allvar. Med häpnadsväckande exempel om mänskligt beteende, förvridna fakta, virala mekanismer och kraften i dåliga nyheter förändrar han vår blick på oss själva och världen. Detta är nödvändig kunskap både för oss som yrkesmänniskor och som privatpersoner.

Hur kan vi tro på det vi ser, hör och läser?

Med erfarenhet av att bygga en nyhetsverksamhet under branschens tuffaste årtionde föreläser Paul Rapacioli om de utmaningar vi står inför när förtroendet för nyheter faller och om hur vi återigen kan samlas kring en gemensam berättelse.

Sverige har länge varit en förebild med framgångar inom välfärd, teknologi och musik. Vi har lång tradition av att stå upp för öppenhet, jämlikhet och tolerans. Men nu riskerar den bilden att förändras bland filterbubblor, faktaresistens och medveten desinformation. Under många år har Paul Rapacioli följt hur nyheter internationellt utnyttjas i syfte att visa en bild av ett Sverige som misslyckas. I en värld där sanning kan bli lögn och fake news sprids kan det få stora effekter för globala svenska bolag, myndigheter och faktiskt även för vår egen bild av verkligheten.

Vad väljer vi att tro på? Tänker vi på vem som står bakom det vi läser på sociala medier och hur bedömer vi trovärdigheten i information och vinklade budskap? Vad vet vi om kontexten? Om källor? Frågorna vi bör ställa oss är många – och viktiga. Forskning visar att vår hjärna är mer intresserade av sådant som bekräftar det vi redan tror oss veta och av det som väcker sensation. Men vilket pris får vår demokrati och vårt gemensamma samhälle betala när vi oreflekterat sprider felaktigheter? Över hälften av oss, delar texter utan att vi läst dem och Paul Rapacioli menar att detta borde bli lika socialt oaccepterat som att nysa på bussen utan att hålla för. Vår “nyhetshygien” borde vara lika hög som vår personliga hygien.

Detta är en rafflande föreläsning som för alltid får oss att inse hur viktig källkritik är och hur mycket av ansvaret som ligger hos oss själva. Ni får handfasta råd om hur ni kan veta om något är sanning eller lögn, eller i gränslandet där emellan.

Paul Rapaciolis föreläsningar är oftast på engelska, men han talar även flytande svengelska.

Kundreferenser:

”Paul Rapacioli´s  medverkan och framträdanden berikar, ökar kunskapen och ger nya insikter om betydelsen av kritiskt granskande och proaktivt agerande i det nya medielandskapet”.

– Olle Zetterberg, CEO Stockholm Business Region

“En helt fantastisk presentation, alla var överens om att både innehåll och framförande var otroligt starkt. Hoppas vi får tillfälle att bjuda in dig igen framöver!”

– Erika Hellekant Rowe, Karlstads universitet -Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap

“Paul Rapacioli var verkligen intressant och spännande att lyssna på under vår årliga trendfrukost och han fick höga betyg i utvärderingen. Paul lyfter viktiga och aktuella frågor både för oss som yrkesmänniskor och privatpersoner och det märktes att hans föreläsning engagerade publiken.”

– Fredrik Wass,  Sveriges Tidskrifter

 

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan