Paul Rapacioli

Paul Rapacioli är författare och grundare av nyhetssajten The Local som för ca. fem miljoner läsare i månaden publicerar nyheter från Sverige, och åtta andra europeiska länder, på engelska.

I hans bok Good Sweden, Bad Sweden (2018) analyserar han de mekanismer som gjort Sverige till en måltavla för internationell populism och nationalism. När The Local började se att Sverige var överrepresenterat bland trollfabrikernas falska nyhetsspridning, började han gräva djupare och upptäckte då ett mönster. Grundad i över ett decennium av nyhetsberättande avslöjar boken hur landet Sveriges historia berättas i en värld som inte längre söker sanningen. Det är en måste-läsning för alla som behöver förstå hur en parallell Sverige-berättelse byggs och hur den påverkar våra internationella relationer.

Läs mer om Paul Rapacioli föreläsningar

**

Paul Rapacioli is an entrepreneur, author and the founder of the news site The Local, which publishes news from Sweden and eight other European countries in English. The Local has journalists all over Europe and five million readers each month.

His book Good Sweden, Bad Sweden (2018) is published in English by Volante and was also published in Japan 2019.

 

Föreläsningar

Paul Rapacioli kan konsten att föreläsa underhållande om ett ämne vi alla måste ta på största allvar. Med häpnadsväckande exempel om mänskligt beteende, förvridna fakta, virala mekanismer och kraften i dåliga nyheter förändrar han vår blick på oss själva och världen. Detta är nödvändig kunskap både för oss som yrkesmänniskor och som privatpersoner.

Good Sweden, bad Sweden: hotet mot Sveriges internationella rykte

Med avstamp i sin bok Good Sweden, Bad Sweden föreläser Paul Rapacioli om varför Sverige länge har varit en förebild med framgångar inom välfärd, teknologi och musik. Om ett land som har en lång tradition av att stå upp för öppenhet, jämlikhet och tolerans. Men den bilden håller på att förändras. Under många år har Paul följt hur nyheter internationellt utnyttjas i syfte att visa en bild av ett Sverige som misslyckas.

Vill du veta vad den förändrade bilden innebär för svenska företag med internationella intressen? Varför inte om hur små lokala nyheter har blivit globala rubriker? Det här är föreläsningen för dig som vill veta hur Sverigebilden påverkats och fortsätter att påverkas.

 

”Lita på mig.”

Med erfarenhet av att bygga en nyhetsverksamhet under branschens tuffaste årtionde föreläser Paul Rapacioli om effekterna av nyheternas dalande förtroende och om kraften i att samlas kring en gemensam berättelse.

I sin föreläsning ställer Paul brinnande frågor om hur sociala medier och ekonomi bidrar till att sprida desinformation. Forskning visar att vår hjärna är mer intresserade av sådant som bekräftar det vi redan tror oss veta och av det som väcker sensation. Men vilket är priset för att oreflekterat sprida felaktigheter?

Med direkt erfarenhet av det ibland grymma mötet mellan nyheter och samhälle berättar Paul Rapacioli om  varför källkritik är viktigt och hur mycket av ansvaret som ligger hos oss själva. Det är en laddad föreläsning som ger publiken handfasta råd om att skilja på sanning och lögn, och det som hamnar däremellan. Du får också råd kring hur du arbetar med nyheter och PR i ett polariserat klimat.

 

Moderator

Med en lång karriär inom journalistiken har Paul Rapacioli en utvecklad blick för aktuella samhällsfrågor. Verksam både internationellt och i Sverige ger Paul en originell vinkel till sina samtal. Som moderator är Paul Rapacioli rak och trygg, han lyfter deltagna på scen och belyser de riktigt intressanta frågorna. Pauls erfarenhet inom journalistiken inom Sverige och internationellt gör honom ideal för uppdrag med blandad internationell publik, samhällsfrågor, sociala media, ekonomi med mera. Han modererar uppdrag både live och digitalt på engelska.

**

Paul Rapaciolis föreläsningar är oftast på engelska, men han talar även flytande svengelska.

Kundreferenser:

”Paul Rapacioli´s  medverkan och framträdanden berikar, ökar kunskapen och ger nya insikter om betydelsen av kritiskt granskande och proaktivt agerande i det nya medielandskapet”.

– Olle Zetterberg, CEO Stockholm Business Region

”En helt fantastisk presentation, alla var överens om att både innehåll och framförande var otroligt starkt. Hoppas vi får tillfälle att bjuda in dig igen framöver!”

– Erika Hellekant Rowe, Karlstads universitet -Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap

”Paul Rapacioli var verkligen intressant och spännande att lyssna på under vår årliga trendfrukost och han fick höga betyg i utvärderingen. Paul lyfter viktiga och aktuella frågor både för oss som yrkesmänniskor och privatpersoner och det märktes att hans föreläsning engagerade publiken.”

– Fredrik Wass,  Sveriges Tidskrifter

 

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan