Paul Rapacioli

Paul Rapacioli är journalist, författare och grundare av nyhetssajten The Local, som publicerar nyheter från Sverige och åtta andra europeiska länder på engelska. The Local har fem miljoner läsare i månaden.

Hans bok Good Sweden, Bad Sweden ges ut på engelska av Volante.


Paul Rapacioli is a journalist, author and the founder of the news site The Local, which publishes news from Sweden and eight other European countries in English. The Local has journalists all over Europe and five million readers each month.

His book Good Sweden, Bad Sweden is published in English by Volante.

Läs mer om Paul Rapaciolis föreläsningar/Read more about Paul Rapacioli’s lectures

Föreläsningar

Hur kan vi tro på det vi ser, hör och läser?

Med erfarenhet av att bygga en nyhetsverksamhet under branschens tuffaste årtionde föreläser Paul Rapacioli om de utmaningar vi står inför när förtroendet för nyheter faller sönder och hur vi återigen kan samlas kring en gemensam berättelse.

Sverige har länge varit en förebild inom välfärd, teknologi och musik liksom för öppenhet, jämlikhet och tolerans. Men hur riskerar bilden att förändras bland filterbubblor, faktaresistens och desinformation? Under många år har Paul Rapacioli följt hur nyheter internationellt ibland utnyttjas i syfte att visa en helt annan bild av Sverige. I en värld där sanning kan bli lögn och fake news sprids kan det få stora effekter för globala svenska bolag, myndigheter och för vår egen bild av verkligheten.

Vad väljer vi att tro på? Tänker vi på vem som står bakom det vi läser på sociala medier och hur bedömer vi trovärdigheten i information och vinklade budskap? Vad vet vi om kontexten? Om källor? Frågorna vi kan ställa oss är många – och viktiga – eftersom vi alla är en del av nyhetssystemet. Forskning visar att vår hjärna är mer intresserade av sådant som bekräftar det vi redan tror oss veta och av det som väcker sensation. Men till vilket pris för vår demokrati och vårt gemensamma samhälle, den värld vi delar?

Många, över hälften av oss, delar texter utan att vi läst dem. Paul Rapacioli menar att detta borde bli lika socialt oaccepterat som att nysa på bussen utan att hålla för. Det är dags att börja tänka på vår nyhetshygien på sättet vi tänker på personlig hygien.

I Pauls spännande föreläsning får du en förståelse för hur viktig källkritik är och att ansvaret även ligger hos mottagaren. Han är en ögonöppnare som också ger handfasta råd om hur du kan veta om något är sanning eller lögn eller i gränslandet där emellan. Han föreläser underhållande med många häpnadsväckande exempel om mänskligt beteende, förvridna fakta, virala mekanismer och kraften i dåliga nyheter. Och om vad vi kan göra för att inte bidra. Som journalist och författare kan han verkligen konsten att förklara – både för oss som yrkesmänniskor och privatpersoner – så att alla kan förstå dessa viktiga och aktuella frågor.

Paul Rapaciolis föreläsningar är på engelska.

Kundreferenser:

”Paul Rapacioli´s  medverkan och framträdanden berikar, ökar kunskapen och ger nya insikter om betydelsen av kritiskt granskande och proaktivt agerande i det nya medielandskapet”.

– Olle Zetterberg, CEO Stockholm Business Region

”En helt fantastisk presentation, alla var överens om att både innehåll och framförande var otroligt starkt. Hoppas vi får tillfälle att bjuda in dig igen framöver!”

– Erika Hellekant Rowe, Karlstads universitet -Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap

”Paul Rapacioli var verkligen intressant och spännande att lyssna på under vår årliga trendfrukost och han fick höga betyg i utvärderingen. Paul lyfter viktiga och aktuella frågor både för oss som yrkesmänniskor och privatpersoner och det märktes att hans föreläsning engagerade publiken.”

– Fredrik Wass,  Sveriges Tidskrifter

 

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan