Tobias Nielsén

Tobias Nielsén är grundare av Volante, och arbetar i rollen som vd och förlagschef.

Han är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och Columbia Business School i New York och inledde sina första yrkesår som journalist och kulturskribent. Tobias Nielsén är styrelseledamot i Svenska Filminstitutet och Förläggareföreningen, samt har tidigare varit ledamot i Folkoperans styrelse och i flera myndigheter, bland annat Myndigheten för kulturanalys.

Tobias Nielsén blev i november 2021 av regeringen utsedd till s.k. särskild utredare för att ta fram en nationell strategi för kulturella och kreativa näringar. Utredningen, med namnet Kreativa Sverige, presenterades i augusti 2022.

Läs intervju med Tobias Nielsén i Resumé här (september 2019).

Mer om Tobias Nielsén: Han kallar sig själv smålänning — men bor i Stockholm. Han har varit med på listor över ”årets superkommunikatör” (2017, Resumé), ”årets supertalanger” (2013, Veckans affärer), samt blivit nominerad till EU-utmärkelsen för unga forskare Cultural Policy Research Award (2009).

Tobias Nielsén har bland annat hållit föredrag i New York, London, Beijing, Hongkong och Bryssel, utöver en rad platser i Danmark, Norge och Sverige.

Tobias Nielsén har tidigare framför allt talat om kulturens olika värden och effekter. Särskilt på det temat har han fungerat som rådgivare och projektlett eller skrivit ett stort antal omvärlds- och ekonomiska analyser med fokus på kreativa processer och branscher, liksom förändrade konsumtionsmönster (en tidning benämnde honom som ”upplevelseindustrins chefsideolog”).

Han har även drivit bloggen Kulturekonomi ihop med Emma Stenström (de har också ihop skrivit om ”passionssamhället”).

Nielsén har även fungerat som moderator kring ämnen som rör beteendeekonomi, samhällsutveckling, idrottens olika värden och effekter, samt kultur och kreativitet.

Han har även skrivit krönikor för sajten Breakit. 2013 var han tv-programledare i Pengar – näst viktigast efter kärleken i SVT/UR.

Mer bonusfakta: ägnar fritiden åt idrott (tennis och löpning) och musik (piano och gitarr, plus jakten på ny musik).

Pressbilder

Alla bilder får beskäras.

Foto (nedan, från presskonferens vid överlämnandet av utredningen Kreativa Sverige):
Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Den 5 augusti tog kulturminister Jeanette Gustafsdotter emot utredningen Kreativa Sveriges slutbetänkande med förslag om en sammanhållen nationell strategi med syfte att främja långsiktig och hållbar utveckling för företag inom de kulturella och kreativa branscherna.

Foto (nedan, bilder i färg): Peter Jönsson

 

 

Foto (nedan, bilder i svartvitt): Leif Högberg

  

Skriv ut sidanSkriv ut sidan