Max Tegmark

Max ”Mad Max” Tegmark växte upp i Stockholmsförorten Bromma. Han är professor i fysik vid en av världens mest prestigefyllda institutioner – fysikinstitutionen vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i USA och har kallats ”världens smartaste svensk”.

Max Tegmark debuterade som värd för radions Sommar i P1 2008 och medverkade även 2018 samt 2023. I sin fascinerande forskning undersöker Max Tegmark livets riktigt, riktigt stora frågor och han tillhör de mest citerade forskarna i världen inom sina fält. Max är grundare av The Future of Life Institute som arbetar för att minska existentiella risker som mänskligheten står inför och som kan orsakas av artificiell generell intelligens.

Max Tegmark böcker har nått en internationellt stor publik. I Vårt matematiska universum (2014) tar han läsaren på en svindlande resa i fysikens, astronomins och matematikens fängslande värld. En av hypoteserna är att det existerar oändligt många parallella universum och därmed oändligt många du. I uppföljaren Liv 3.0 (2017) tar han med oss till en av de viktigaste samtalen just nu – om vad det kommer innebära att vara människa i den artificiella intelligensens tid. I boken lyfter han bland annat etiskt viktiga frågor som: Kan vi över huvud taget försäkra oss om att användningen av AI gynnar oss?

Läs mer om Max Tegmarks föreläsningar

Föreläsningar

Max Tegmark föreläser om några av de riktigt stora frågorna. Det som engagerar honom mest är diskussioner kring hur den snabba utvecklingen av artificiell intelligens kan komma att påverka vår framtid. Vad behöver vi göra för att försäkra oss om att framtiden blir så positiv som möjligt? Vilka möjligheterna och vilka är utmaningarna? Max är en av få talare i världen som stått på TED-scenen två gånger. Här är några av de ämnen som Tegmark föreläser om, både på svenska och på engelska.

Att vara människa i den artificiella intelligensens tid

Vad händer när AI:n blir smartare än oss?

Hur bygger vi AI som kan hjälpa oss snarare än stjälpa oss?

Pressbilder

Översta fotot, taget av Peter Cederling.

Foto: Peter Cederling

 

Skriv ut sidanSkriv ut sidan