Max Tegmark

Max ”Mad Max” Tegmark växte upp i Stockholmsförorten Bromma. Han är professor i fysik vid en av världens mest prestigefyllda institutioner – fysikinstitutionen vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i USA och har kallats ”världens smartaste svensk”.

Max Tegmark debuterade som värd för radions Sommar i P1 2008 och medverkade även 2018 samt 2023. I sin fascinerande forskning undersöker Max Tegmark livets riktigt, riktigt stora frågor och han tillhör de mest citerade forskarna i världen inom sina fält. Max är grundare av The Future of Life Institute som arbetar för att minska existentiella risker som mänskligheten står inför och som kan orsakas av artificiell generell intelligens.

Max Tegmark böcker har nått en internationellt stor publik. I Vårt matematiska universum (2014) tar han läsaren på en svindlande resa i fysikens, astronomins och matematikens fängslande värld. En av hypoteserna är att det existerar oändligt många parallella universum och därmed oändligt många du. I uppföljaren Liv 3.0 (2017) tar han med oss till en av de viktigaste samtalen just nu – om vad det kommer innebära att vara människa i den artificiella intelligensens tid. I boken lyfter han bland annat etiskt viktiga frågor som: Kan vi över huvud taget försäkra oss om att användningen av AI gynnar oss?

Läs mer om Max Tegmarks föreläsningar

Pressbilder

Översta fotot, taget av Peter Cederling.

Foto: Peter Cederling

 

Skriv ut sidanSkriv ut sidan