Lisa Bjurwald

Lisa Bjurwald är prisbelönt journalist, debattör, föreläsare och författare till flera böcker. Hon har bland annat granskat svensk högerextremism som medlem i redaktionen för Expo och i boken Skrivbordskrigarna: Hur extrema krafter utnyttjar internet. Idag är Lisa en av landets ledande samhällsdebattörer. Lisa Bjurwald har varit ledarskribent på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, kolumnist i Aftonbladet och Expressen, redaktör för Medievärlden och chefredaktör för Författaren samt rapporterat om samhälle och politik från flera länder.

År 2019 arbetade hon som opinionschef vid stiftelsen Teskedsordern och 2018 var hon en av de nominerade till det prestigefyllda Raoul Wallenberg-priset. Med boken BB-krisen: Sveket vid livets början (2019)väckte Lisa Bjurwald stor politisk debatt och fick omfattande medial uppmärksamhet. Nyligen grundade Lisa Bjurwald Stockholmare mot nazism och dess Civilkuragepris, som delas ut för första gången i jan 2020.

Föreläsningar

Om att starta en revolution för det du tror på

Lisa har alltid vågat stå upp och ta strid för sin sak och övertygelse. Hon kämpar för mänskliga rättigheter och är övertygad om att det går att stärka det goda i samhället genom ökad delaktighet. Kraften i att göra någonting – istället för ingenting – ska inte underskattas. Det går faktiskt att träna upp förmågan att bli någon som agerar och påverkar. Hur visar vi civilkurage? Vad säger vi i fikarummet eller bakom ett tangentbord? Hur hanterar vi dem som utrycker sig olämpligt och nedsättande? Hur hittar vi modet att säga ifrån?

För Lisa kom erfarenheten av att göra skillnad tidigt. Redan som 17-årig krönikör och reporter för Expressen initierade hon kampanjen Släng kniven, på T-centralen i Stockholm. De knivbeväpnade ungdomarna fick möjlighet att avväpna sig själva anonymt. Projektet resulterade i att massor av knivar försvann från gatorna.

Sedan dess kan listan göras lång med allt det Lisa initierat: välgörenhetsgalor, kampanjer och manifestationer, som Syriengalan, Ord för motstånd & medmänsklighet, Women’s March Sweden och nu senast den uppmärksammade #bbkrisen är bara några exempel.

Enkelt och tydligt föreläser Lisa Bjurwald om vikten av att vi tillsammans bygger ett samhälle utan polarisering. Ett bra samhälle för oss och kommande generationer. Om insikten att små medel kan göra stor skillnad. Det går att tänka utanför sin filterbubbla, du kan förändra och stärka det goda – det är inte så svårt, egentligen. Vi behöver bara bli påminda om varför det är viktigt att agera. Tillsammans måste vi tro på civilkurage och engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati, integration, inkludering och vår egen medmänsklighet. Är vi på rätt väg?

Som talare brinner Lisa av engagemang, passion och professionalitet. Med förmågan att roa, röra och beröra sin publik når budskapen och kunskapen fram och in. Lisa Bjurwald kommer inspirera till handling. Hennes föreläsningar är angelägna överallt där människor möts och vill göra skillnad!

Lisa Bjurwald föreläser också om: Nätetikett, Så genomskådar man propaganda, Hur når du ut och får genomslag? Hur skapar du opinion?

Pressbilder

 

Skriv ut sidanSkriv ut sidan