Linda Skugge

Linda Skugge är en av sin generations viktigaste och mest kända röster. Hon har växlat mellan krönikor och romaner och alltid lyckats säga något om vår tid på sitt helt egna, unika sätt.

Den här gången har hon samlat sig för en bok som tagit nästan 20 år att skriva. Kanske är också Flygfärdig, hennes första bok på Volante, hennes bredaste bok hittills.

Det är en författare som nu kan bygga vidare på de tusentals timmar av läsande – utöver eget skrivande och  översättningar av andras texter – i en bok som pendlar mellan skratt och vemod, och varvar Joan Didion-inspiration med Kristina Lugn och även lite Martina Haag.

Flygfärdig handlar om när barnen börjar bli tillräckligt stora för att flytta hemifrån och är såväl rolig och tipsig som fullständigt hjärtslitande. Här svarar Linda Skugge själv på frågor om boken

Begreppet geni används alltid om män av en viss typ, sorten som offrar alla runtomkring sig och går upp i konsten på ett så övertygat sätt att vi bara antar att de måste vara något stort på spåren. Jag skulle hellre vilja använda ordet om förortsmorsan Linda Skugge, hon som är öppen med allt hon bryr sig om är att tjäna pengar så att hon kan försörja sina barn. För ett geni är vad hon är.

Lisa Magnusson på Expressen kultur

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan