Klara Palmberg Broryd

Klara Palmberg Broryd är civilingenjör och forskare från Luleå tekniska universitet, teknologie doktor i komplexitet och författare till boken Komplexitet – enklare navigerat, bättre hanterat (2021). Redan 2009 skrev hon sin avhandling om att leda och driva utveckling i komplexitet och sedan dess har hon utvecklat teoretiska modeller om hur vi bäst jobbar i komplexa system och hur vi sedan omsätter dessa i praktiken.

Klara är chef för avdelningen för bolag med statligt ägande på Finansdepartementet, en tjänst som hon tillträdde i oktober 2021. Innan dess var Klara Palmberg Broryd affilierad forskare på House of Innovation vid Handelshögskolan i Stockholm, populär föreläsare och konsult. Under många år var hon även verksam som strategi- och förnyelsedirektör i Nacka kommun.

Läs mer om Klara Palmberg Broryds digitala föreläsningar här

Föreläsningar

Klara Palmberg Broryd är en ledare som visat förmåga att skapa engagemang och resultat. Med lång erfarenhet av att själv  leda  i osäkerhet och hög komplexitet har hon med sig en bred palett av frågor som organisationer behöver för att lyckas. Nu kan ni ta del av Klaras inspirerande föreläsningar och komplexitetsmodeller genom att boka tre föreläsningsfilmer. Filmerna innehåller de populäraste delarna av Klaras föreläsningar och baseras på boken Komplexitet: enklare navigerat, bättre hanterat (2021). Hennes mål är att förklara komplexitet genom enkla och användbara metaforer, bilder och begrepp. Det är proffsigt och lättsamt om användbara modeller och handfasta strategier.

Komplexitet: varken enkelt eller komplicerat

Att hantera och förstå hur vi tar oss fram i komplexitet är kanske en av samtidens viktigaste frågor. Världen har visat sig vara mer komplex än vi anat. Frågor och lösningar som tidigare gick lätt att lösa samverkar nu i ekosystem som sträcker sig långt utanför den egna verksamhetens väggar. Med hög energi och begripliga exempel gör Klara komplexa frågor till frågeställningar vi kan ta oss an och lösa.

Del 1: VARKEN ENKELT ELLER KOMPLICERAT (ca 12 min)

I denna film berättar Klara om vad det är som gör att något blir komplext. Och vad är egentligen komplexitet? Klara presenterar begrepp som snabbt blir användbara och går igenom hennes efterfrågade modell.

Frågeställning att diskutera: Vad är enkelt, komplicerat och komplext i ert uppdrag?


Del 2:  HUR DU LYCKAS (eller bara får något gjort) I KOMPLEXITET (ca 18 min)

Vad behöver man göra för att framgångsrikt samverka i komplexa uppdrag? I del två berättar Klara om de fem strategier som gör att vi kan driva utveckling i komplexitet. Oavsett er specifika frågeställning är strategierna handfasta och användbara för att lyckas få många olika aktörer att samverka.

Frågeställningar att diskutera:
Hur kan du tillämpa några av strategierna? Vad kan du testa redan nästa vecka?

Del 3: ATT LEDA HELHETER (ca 11 min)

Att vara chef och ledare i komplexitet ställer andra krav på hur vi organiserar oss och hur vi förhåller oss till klassiska organisationsmodeller som linje- och/eller processtyrning. Klara berättar om en organisationsmodell för komplexitet och om vad en chef och ledare ska, och inte ska, göra i ett komplext system.

Frågeställningar att diskutera:
Hur ser ert system ut? Vilka är systemledning? Hur arbetar systemledningen med Målsättning, Uppföljning, Reflektion (MUR)?

De tre filmerna bokas som ett paket till ett specifikt event eller möte.

Filmpaketet finns inom ramen för Volantes digitala utbud ”Perspektiv och kunskap från Sveriges främsta samtidstänkare”. För mer information och pris på olika licenser — Kontakta oss: speakers@volante.se

 

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan