Göran Johansson

Göran Johansson är professor i teoretisk och tillämpad kvantfysik vid Institutionen för Mikroteknologi och Nanovetenskap vid Chalmers, Göteborg. Han är Avdelningschef för avdelningen för tillämpad kvantfysik och Co-Director för Chalmers Excellensinitiativ Nano.

Göran Johansson är en av sex forskningsledare – Principle Investigators vid Wallenberg Centre for Quantum Technology (WACQT), vars totala budget är över 1 miljard svenska kronor över 12 år. Där leder han utvecklingen av algoritmer och modellering inom kvantdatorprojektet.

Han är medlem av Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg och har tilldelats två vetenskapliga utmärkelser: Edlundska Priset 2016 från Kungliga Vetenskapsakademien och Albert Wallin Science Prize 2015 från just Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg.

Kvantfysiken fascinerar Göran Johansson såväl teoretiskt som praktiskt tillämpad i form av kvantteknologi. Ett exempel på det förra är den dynamiska Casimir-effekten, där fotoner skapas ur vakuum med hjälp av en speglar som accelereras till hastigheter nära ljusets hastighet. De bitvis genuint kontraintuitiva aspekterna av kvantfysiken höll han ett uppskattat TED-talk om i Lund häromåret. En mer praktisk tillämpning av kvantfysiken som fångat Göran Johanssons professionella intresse är utmaningen att bygga en kvantdator, i vilken kvantmekaniska fenomen som superposition och sammanflätning kan användas för att lösa problem på nivåer bortom den förmåga vi ser hos dagens superdatorer.

En kvantdator kan användas för att förstärka artificiell intelligens och ge oss helt nya möjligheter att kartlägga strukturer i stora mängder data, för att t.ex. hitta bättre lösningar på optimeringsproblem, såsom trafikkontroll i extrema högtrafikssituationer. Kvantdatorer kan också hjälpa oss ta fram otroligt detaljerade bilder av biologiska molekyler, något som i sin tur kan komma att leda till helt nya mediciner och medicinska behandlingar.

Som en av medlemmarna i forskarsammanslutningen HUBIQ har han varit med och skrivit Kvantfysiken och livet – våra innersta mekanismer och världarna omkring oss.

 

Skriv ut sidanSkriv ut sidan