Vilket är drömscenariot för svensk idrott?

Årets sportjournalist är en fin utmärkelse, som Patrik Brenning fick 2022 för sitt arbete med att bevaka barn- och ungdomsidrotten i Sverige. 2 september 2024 kommer resultatet av den bevakningen i bokform – boken Så vinner vi igen – Att utveckla talanger och svensk idrott är ett verk som sammanfattar de kunskaper han inhämtat, och de lösningar han ser på idrottens problem idag. Vi ställde några frågor till författaren inför utgivningen.

– Boken Så vinner vi igen har du dedikerat till dina tränare från barndomen – och pappa, som alltid skjutsade. Hur ser din idrottsbakgrund ut?

Jag var den där sortens barn som såg på sport, lekte sport och drömde sport. Jag har framförallt varit aktiv inom fotboll, innebandy och bordtennis. Meritmässigt har jag vunnit Sankt Erikscupen i fotboll, något som mina ledare i alla fall kallade inofficiella ungdoms-SM i innebandy och varit rankad bland de tio bästa bordtennisspelarna i min årskull i Stockholm.
den där sortens barn som såg på sport, lekte sport och drömde sport

– Bredd och elit, talangutveckling och hälsokampanjer … Vi har stora förväntningar på vad idrotten ska göra. Var är misslyckandena som värst, enligt din mening?

Min slutsats efter att under två år ha gjort researcharbetet till den här boken är att alla har misslyckats – tillsammans. Det finns inte en bov i dramat, och ingen vinnare på utvecklingen. Det lyckosamma är samtidigt att det därmed också finns en lösning som hade gynnat alla parter: Samhället, landslaget, elitklubbarna, breddlagen och inte minst barnen.
Det finns inte en bov i dramat, och ingen vinnare på utvecklingen

– Vad har överraskat dig mest när du gjort research för Så vinner vi igen?

Det är varför ungdomsidrotten i Sverige och världen professionaliserades, och det kunskapsunderlag som låg framför inte minst svensk ishockey när de fattade besluten som kastade in Sverige på den vägen. Det var ärligt talat en mindre chock när jag kom över de dokumenten. För där står det svart på vitt.
Det var ärligt talat en mindre chock när jag kom över de dokumenten

– Du inleder med att rikta dig till olika typer av läsare; de aktiva, föräldrarna, ledarna och åskådarna. Riktar sig verkligen Så vinner vi igen till alla svenskar som på något sätt berörs av idrottsrörelsen?

Ja, det vill jag tro. För här finns svar på många av de frågor jag upplever alltid återkommer inom idrotten. Som när de aktiva undrar hur de ska maximera sin kapacitet, när föräldrar frågar sig om det ledaren gör verkligen är bäst för barnens utveckling, när ledarna funderar över hur de ska kunna maximera alla barns lust utan att behöva hålla tillbaka de mest drivna och när åskådarna grubblar över varför Sverige inte spelar mästerskap i fotboll eller vinner VM-medaljer i hockey längre.
här finns svar på många av de frågor jag upplever alltid återkommer inom idrotten

– Vilka är dina största förhoppningar för svensk idrott framöver? Ett drömscenario?

Mitt drömscenario är att svensk idrott börjar lyssna på den kunskap som finns. Om det sker är jag övertygad om att vi kommer få lyckligare barn, bättre elitklubbar och fler mästerskapsmedaljer.
lyckligare barn, bättre elitklubbar och fler mästerskapsmedaljer