Ett sammanvävt liv Hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid

”Svampar finns överallt och det finns ingen bättre guid in i deras mystiska värld än Merlin Sheldrake. Passionerad, otroligt kunnig och en fantastisk författare.” Elizabeth Kolbert, författare till Det sjätte utdöendet och Under en vit himmel.

”En omtumlande resa i svamparnas universum och en sådan där bok som verkligen kan förändra hur du ser på världen omkring dig.” Helen Macdonald, författare till H som i hök

”Om du inte är fascinerad av svampar så vet du troligen för lite om dem. Det blir tydligt med Merlin Sheldrakes bok … Ett sammanvävt liv är en omtumlande läsning” Natursidan.se

En livsform så märklig och förunderlig att den får dig att se livet på ett helt nytt sätt. Nu finns äntligen Merlin Sheldrakes uppmärksammade och hyllade storsäljare Entangled Life på svenska!

Hur kommer det sig att en japansk forskare kan påstå att en slemsvamp är smartare än människor? Och vad har det med IKEA att göra? Kan det verkligen stämma att den största kända svampen på jorden täcker en yta större än 10 kvadratkilometer? Och vad har bläcksvampar egentligen att göra med produktionen av den här boken?

Svampar – varken växt eller djur – finns överallt på jorden, i luften och i våra kroppar. De kan vara mikroskopiska, samtidigt som några av världens största organismer är svampar – 10 kvadratkilometer stora, 35 000 ton tunga och över 2 000 år gamla. Svampars förmåga att äta sten lade grunden för det första livet på land, och under 40 miljoner år var det väldiga formationer av svampar som dominerade världens yta. Svampar kan överleva i rymden och frodas i radioaktiv strålning.

Svampar kan lösa problem utan någon hjärna och vidgar därmed alla våra definitioner av intelligens. De kan manipulera djur på sätt som är så imponerande att vi ännu inte förstått fullt ut hur det går till. Upptäckten av hur svampar förenar växtlivet på planeten i ett massivt nätverk – ”Wood Wide Web” – håller på att omforma hela vår syn på hur icke-animaliskt liv fungerar. Genom att ha gett människan bröd, alkohol och livräddande mediciner har svamparna omformat vår arts historia. Deras förmåga att förtära plast, sprängmedel, gifter och råolja har börjat användas i teknikens absoluta framkant. Svamparnas psykedeliska egenskaper, som påverkat kulturer sedan antiken, har nyligen visat sig bära på tänkbara lösningar på några av våra svåraste mentala sjukdomar.

Och ändå har vi knappt kartlagt en bråkdel av de miljoner arter av svampar som lever på jorden.

I sin omvälvande upptäcktsfärd tar Merlin Sheldrake oss med in i den spektakulära och okända värld som är svamparnas. Följ med och lär dig om organismerna som skapat vår värld och som är i fullt fart med att forma vår framtid. För boken tilldelades Merlin Sheldrake hösten 2021 anrika vetenskapsakademin Royal Societys pris för bästa vetenskapliga bok, med en prissumma på 25 000 pund.

Hör Katarina Barrlings hyllning till boken i P1:s Spanarna!
Läs understreckare i SvD av Torgny Nordin!
Läs ett utdrag om hur det känns att vara svamp och ett om när författaren bryggde cider på äpplen från Isaac Newtons träd.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pocket/storpocket
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus

Pressbilder