Det nya landet Mannen i den gröna Volvon och 18 andra reportage från Sverige

På Möllan i Malmö arbetar en barnbrud från Bangladesh gratis på sin makes restaurang medan kocken sover på en madrass i källaren. På ett kafé i Bengtsfors sitter en 21-årig Idol-deltagare vars motto i livet är att ”inte sticka ut”. I Umeå bestämmer sig en 71-årig judinna för att utmana hatet. 

Om Riksdagshuset i centrala Stockholm är demokratins hjärta är den verklighet som skildras här Sverige längst ut i kapillärerna. Det nya landet samlar några av de bästa reportagen från Expressen de senaste åren – texter som fångar de verkligt brännande frågorna om läget i vårt land.Det handlar om klassklyftor, segregation och integration. Om centrum och periferi, sol och skugga. Om de gamla jobben som försvann och de nya med osäkrare villkor som ersatte dem. Om nya majoriteter och utsatta minoriteter.

Medan förra mandatperioden dominerades av flyktingkrisen och Sverigedemokraternas tillväxt, har den nuvarande handlat om coronapandemin, gängvåldet och kraven på ett mer hållbart samhälle. Även om sakfrågorna allt oftare hamnar i skuggan av det så kallade kulturkriget. Ett allt mer polariserat samtalsklimat, från Facebookgrupper för grannsamverkan hela vägen till riksdagens talarstol, har gjort det svårare att som medborgare förstå vår tid. Ofta står debattmotståndare inte bara för skilda åsikter i en viss fråga, utan för helt skilda verklighetsuppfattningar.

Hur kommer det sig att en avhoppad S-politikers Facebooksida dominerar den lokala debatten i Fagersta? Hur ser du med blotta ögat var gränsen går mellan det trygga Borås och det otrygga? Varför styrs Hagfors av ett parti som kallar sig Oberoende Realister? Och varför är alla så arga?

I valrörelsen 2014 beskrev Socialdemokraterna Sverige som ett land där ”något håller på att gå sönder”. En minst lika dystopisk bild av Sverige – fast på helt andra grunder – har oppositionen tecknat de senaste fyra åren. Vem har rätt? Ingen, eller alla?

Expressens samhällsreportrar (Anna Gullberg, Federico Moreno, Helena Trus, Johanna Karlsson och Liza Alexandrovna-Zorina) jobbar inte för att ge grönt eller rött ljus till påståenden från politiker, eller för att skildra verkligheten så svart och vit som den ibland kan framstå i debattens hetta. Och de gör inte sitt jobb från ett skrivbord i Stockholm. De rör sig hela tiden ute i Det nya landet.

För omslagsbilden från Fredriksberg står Årets fotograf Lisa Mattisson.

Läs redaktör Christofer Brasks intervju med en av bokens reportrar här.

Sagt om boken:

”Det är en välgärning att förlaget Volante nu har samlat 19 av Expressens bästa Sverigereportage i en knubbig volym … Det bästa med de här texterna är skribenternas blick och nyfikenhet på människorna de skildrar. Det är en blick som sällan väjer för något … Skribenterna i ”Det nya landet” – och deras redaktör – vet att snåriga, såriga detaljer gör berättelsen starkare och mer autentisk.” Niklas Orrenius

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder

Det nya landet – mannen i den gröna Volvon och 18 andra reportage från Sverige. Omslag Fredrika Siwe.

Liza Alexandrova-Zorina, foto privat

 

Helena Trus, foto: Anna-Karin Nilsson

 

Anna Gullberg, foto: Anna-Karin Nilsson

 

Federico Moreno, foto: Anna-Karin Nilsson

 

Johanna Karlsson, foto: Anna-Karin Nilsson

 

Christofer Brask, foto: Olle Sporrong