Det nya landet – Mannen i den gröna Volvon

Det nya landet samlar några av de bästa reportagen från Expressen de senaste åren – texter som fångar de verkligt brännande frågorna om läget i vårt land.Det handlar om klassklyftor, segregation och integration. Om centrum och periferi, sol och skugga. Om de gamla jobben som försvann och de nya med osäkrare villkor som ersatte dem. Om nya majoriteter och utsatta minoriteter.

Bokens redaktör Christofer Brask – till vardags politik- och samhällschef på Expressen – ställde fem frågor till Johanna Karlsson, en av reportrarna som bidragit med texter till Det nya landet.

Vilket av dina reportage i Det nya landet är du mest nöjd med?

– Det rysktalande parallellsamhället! När jag och Liza Aleksandrova-Zorina började hänga med personer från gamla sovjetstater som sov i våningssängar runt om i Stockholm var det allt annat än en aktuell migrantgrupp. Ingen brydde sig om någon skuldsatt kazakisk Östersundsbo lurat byggarbetare över hela landet på pengar eller om ukrainska bärplockare tagit över en folkskola utanför Sveg. Sedan kom kriget och alla bortglömda rysktalande blev plötsligt högsta politiska prioritet. Så reportaget ”Mannen i den gröna Volvon” är ännu mer aktuellt nu.

En gång sa du att vi journalister inte borde sträva efter att vinna priser. Istället borde vi straffa oss själva när vi gör dålig journalistik. Vad menade du med det?

– Jag är emot den allmänna åsikten att svenska journalister får för mycket hat och hot. Jag tycker att en yrkesgrupp som blir hatad kan ställa sig frågan vad de gör för att bli så hatade och kanske sluta prisa sig själva tills de bristerna är åtgärdade.

Berätta om ett mejl från en läsare som gjorde dig glad.

– Jag gillar mest att bli hembjuden! Tyvärr slutar det oftast med att de avslutar mötet med ”och det här får du absolut inte skriva om”.

När du som reporter jagar nästa story, vad letar du efter?

– Allt som är sant, som många kommer läsa och som helst utspelar sig i en magisk liten kommun där jag aldrig varit förut.

Få reportrar rör sig över Sverige i samma tempo som du. Du följer kommunfullmäktige i Fagersta, dricker te hos en tjetjensk familj i Alvesta eller hänger på ett illegalt vandrarhem i en Stockholmsförort. Vilken är den konstigaste plats du besökt det senaste året?

– När jag varit medlare i bråk mellan småbarn med kulturella förtecken i Fröslunda i Eskilstuna (vår motsvarighet till Rinkeby), Hans Purras stora gård i Haparanda med rester av inställda volontärtransporter till Ryssland sedan gränserna stängdes, och området runt Fasanvägen i Perstorp där väldigt specifika gator pekas ut som stans problem men där jag också blev indragen i grannkonflikten kring ett väldigt skört par som vägrat låta sig vräkas.

 

Reportrarna som medverkar i Det nya landet:

Johanna Karlsson är flerfaldigt prisbelönt reporter med berättande samhällsreportage som specialitet, ofta om människor och fenomen som få andra journalister skildrar. Hon slog igenom med ”I det svarta”, en granskning av restaurangbranschen i Malmö, som publicerades i Sydsvenskan sommaren 2012. Sedan 2013 skriver hon i Expressen. Johanna Karlsson är bosatt i Eskilstuna.

Anna Gullberg brinner särskilt för att skildra Sverige utanför Stockholms tullar. Under en lång karriär inom journalistiken har hon bland annat varit chefredaktör på Gefle Dagblad och varit nominerad till Stora journalistpriset. Anna Gullberg är vice ordförande i Publicistklubben och även medarbetare på Expressens kultursidor. Hon delar sin tid mellan Stockholm och Falun.

Federico Moreno fått stor uppmärksamhet för sin journalistik från socialt utsatta områden som Rosengård, Östberga och Norrby och har nominerats till såväl Stora journalistpriset som Guldspaden. Federico Moreno, som har ett förflutet som reporter på Sydsvenskan och chefredaktör för Gringo, är uppvuxen i Botkyrka men sedan många år bosatt i Malmö.

Helena Trus är samhällsreporter som bland annat berättat om den judiska minoritetens utsatthet i Umeå och pandemiturismens effekter på Sveriges högsta berg. Kom till Expressen vintern 2021 från Aftonbladet där hon under femton års tid som programledare, nyhetschef och reporter. Föreläser i bland annat skolor om Förintelsen och är författare till boken Ett kilo socker om hennes överlevande farmors liv. Bosatt på Värmdö utanför Stockholm.

Liza Alexandrova-Zorina är journalist och författare och ligger tillsammans med Johanna Karlsson bakom flera omtalade reportage i Expressen om det så kallade skuggsamhället. Har på ryska gett ut romanen ”Ryssen kommer!”, som handlar om ryskspråkiga arbetare i Stockholm. Liza Alexandrova-Zorina delar sin tid mellan Moskva och Stockholm.