De fattigas bankir

Boken om Grameen Bank och mikrolånen som förändrade vår syn på vägar ur fattigdomen.

Den bank som Muhammad Yunus skapat är en revolution inom hela bistånds- och bankvärlden. Det är inte många professorer – speciellt inte i nationalekonomi – som kan förvandla en idé till en levande affär. En affär i första hand för dem som tar emot lånen och som behöver små summor utan säkerhet. I andra hand en hygglig affär för den bank som har hjärta och hjärna att förstå att bryta fattigdomscirkeln.

I sin bok beskriver Muhammad Yunus hur idén uppstod, han berättar om det massiva motståndet från banker och givarorganisationer och om de misstag och lärdomar som följde i etableringsfasen. Att förändra ett gängse sätt att tänka kräver både mod och uthållighet och han framför hård men rättvis kritik mot byråkrati, korruption och karriärister inom de etablerade världsorganisationer som säger sig vilja hjälpa de allra fattigaste.

I boken finns en uppsjö av lysande uttryck:

”Bankerna menade att de fattiga inte var kreditvärdiga. Kanske är det bankerna som inte är människovärdiga?”

”Vi växer upp med fattiga omkring oss och vi frågar oss aldrig varför de är fattiga”

”Vanliga banker ber sina kunder komma till kontoret. Det är en skrämmande plats för de fattiga och illitterata….. Hela vårt system bygger på principen att folket inte skall komma till banken, banken skall komma till folket. Om någon medarbetare skulle visa sig på kontoret så betraktar vi det som ett brott mot våra regler. ”

img-150217093931-2

 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Författare

Professor, författare, grundare av Grameen Bank och mottagare av Nobels fredspris. Läs mer om Muhammad.

Pressbilder