Utkommer i september 2023

Brottsplats: Skolan Vittnesmål från en pågående kris

Elever som hotar andra elever, elever som trakasserar lärare, elever som förstör. Vesna Prekopic ger i Brottsplats: Skolan en effektiv bild av våldet i den svenska skolan. Det är omöjligt att blunda – Sakine Madon, Dagens Nyheter

Det är ingen vågad gissning att Brottsplats: skolan, kommer att spela en avgörande roll i samhällsdebatten ända in i 2026 års valrörelse. – Magnus Utvik, JönköpingsPosten

Brottsplats: Skolan är en berättelse om misslyckande.

Dels Vesna Prekopics eget. Efter mer än ett decenniums framgångsrikt arbete som lärare och skolledare, fick hon möjlighet att som rektor själv ta över en nystartad skola. Fylld av idealism och visioner mötte hon barnen och deras föräldrar. Mindre än ett år senare – hotad och spottad på av sina elever, på gränsen till utbrändhet på grund av övermäktig arbetsbelastning – bedömde hennes chefer att det var för farligt för henne att jobba kvar på skolan.

I de erfarenheter som Vesna Prekopic gjorde finns en större berättelse. För Brottsplats: Skolan handlar inte minst om samhällets misslyckande.

Nästan varannan elev i årskurs nio uppger numera att de utsatts för stöld, våld, hot, rån eller sexualbrott – samtidigt har hoten och våldet mot lärare och rektorer exploderat. Sedan 2012 har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket mer än fördubblats. Den institution som har ansvar för att ge våra barn utbildning och trygghet, är idag den vanligaste brottsplatsen i Sverige vad gäller misshandel och sexuella kränkningar.

Hur kunde det gå så fel? I Brottsplats: Skolan möter Vesna Prekopic lärare, skolledare, forskare och politiker. Hennes undersökning tecknar en bild av hur världens viktigaste arbetsplats blev en av de farligaste – men leder också fram till en tanke om vad vi kan göra åt det.

Läs ett smakprov ur boken här.

Läs en miniintervju med Vesna Prekopic här. 

Form Miroslav Šokčić

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

E-bok
Finns på Adlibris Bokon Bokus