Är du redo för utmaningen? Ta en digital fasta (förslagsvis under semestern)!

  • 4 min

Hur många gånger under dagen distraherar du dig med din telefon? Hur ”epost-ren” är din semester? I arbetet med min bok Ta din tid fanns Cal Newports två böcker Deep work och Digital Minimalism med som inspiration för praktiska strategier för att hantera det distraktionsfyllda tillstånd som vi alla tycks befinna oss i, och som sommarens lite längre ledighet kan vara ett tillfälle att ta itu med.

Kärnan i böckerna är ”intentionalism”. Det vill säga att vi själva måste komma fram till hur vi vill använda oss av olika digitala tekniker och utveckla en ”digital filosofi” som vi bottnar i. Utifrån denna kan vi sedan upprätta personliga regler för vad, när, hur mycket och på vilka sätt som vi vill använda olika plattformar. Gör vi inte detta så kommer vi, med allra största sannolikhet, att spendera mer tid än vi egentligen vill på dem. En snabb titt blir lätt en kvarts slösurfande. Några chips blir lätt en hel påse.

utveckla en digital filosofi som du bottnar i

Men hur gör man då för att komma fram till hur man egentligen vill ha det? Newport förordar som ett första steg avinstallation och 30 dagar offline. Därefter kan man göra väl avvägda beslut om vad, när, hur mycket och på vilket sätt. Vilka plattformar och funktioner ger värde och livskvalitet? Vilka gör det inte? Går det att få ut allt jag vill av Facebook genom att använda det trettio minuter varje onsdagkväll? Behöver jag Instagram? Räcker det om jag kollar min inbox först efter lunch?

Svaren på de här frågorna är inte givna. De skiljer sig åt från person till person. Själv upplever jag dock inte svårigheterna som störst på jobbet. Där är jag ganska bra på att ställa mobilen på 40 minuter och göra mitt arbetspass för att sen ta en paus. I lunchrummet känner jag sällan ett starkt behov av att kolla mobilen eller skicka ett sms. Hemma tycker jag dock det kan vara svårare. Där är det betydligt vanligare att jag gör det som jag inte vill (epost efter arbetstid, scrolla Facebook och X). Kanske börjar det bli dags att gömma undan mobilen och ta några dagar offline?

Kanske börjar det bli dags att gömma undan mobilen?

I en artikel i Sydsvenskan 2023 med den talande rubriken ”Mobilerna har gjort oss trötta och tröga” beskrev jag kort hur jag brukar genomföra min egen digitala fasta eller detox under sommaren:

”Jag har, inspirerad av Cal Newports Digital minimalism (2019), försökt råda bot på det hela genom att inleda varje sommarsemester med en digital detox. Ingen mejl, inga medier, ingen surf. Mobilen lägger jag undan och sätter på ljudlös. När vi gör familjeutflykter får den inte följa med. Målet är tre veckor offline.

De första dagarna är abstinensen stor. Handen söker sig mot byxfickan, trots att där inte ligger någonting. Hamnar jag i en kö så reagerar hela min kropp. Det är slående hur fysiskt mitt digitala vardagsberoende är.

De första dagarna är abstinensen stor.

Men efter någon vecka brukar det bli lättare. Jag vänjer mig vid att tillvaron går långsammare. Mina tankar börjar vandra. Ibland tittar jag på moln eller småkryp i gräset. Känner mig som att jag är tillbaka i min barndoms somrar på 1990-talet.

När barnen har somnat kan jag plocka ner en bok som stått och samlat damm. Jag ger den en chans. Tittar ut över en åker. Funderar på hur livet skulle vara om jag också resten av året lyckades vara offline lite oftare. Kan man önska sig en gammal dum telefon i 40-årspresent?”

_________________________________

BONUSTIPS!

  • För den som vill samla på sig mer motivation inför en digital fasta – eller är nyfiken på Newports argumentation i stort, kan jag rekommendera denna korta video (7.48 min) där Newport presenterar sin 30-dagars utmaning om av digital decluttering och pratar om den med Tim Ferriss.
  • Eller läs detta blogginlägg av Newport om ”Digital Minimalism”
  • Och så tipsar jag gärna om denna podcast på samma ämne med Cal Newport i samtal med Rich Roll.
  • Slutligen, ett ganska givet förslag: Läs en bok under din digitala fasta! Någon av de ovan nämnda, kanske, eller något helt annat. Och låt bara koltrastens sång distrahera dig.

 

Glad sommar!