En bok för idrotten. Inte om.
När tiden stannar. Startblockens tystnad sekunden före. Skottets långa färd mot krysset plötsligt utom räckhåll. Slaget som plötsligt sitter perfekt och ser så löjligt enkelt ut.
Patrik Brennings bok Så vinner vi igen är en bok för oss som håller på och hållit på. Vi som förstår hur mycket idrott kan vara och är.
Det är är inte en bok om idrott och idrottsrörelsen. Det är en bok för idrotten.
En bok för alla som vill att det ska fungera så bra som möjligt. Jag har varit där själv i stora delar av mitt liv. På plan och bredvid i olika roller.
En bok för idrottare, för föräldrar, för ledare och tränare, för fansen.
En bok för idrottare, för föräldrar, för ledare och tränare, för fans. Och inte minst för alla dem som sätter agendor för talangutveckling, från klubbchefer till kommunpolitiker.
Kanske behövs boken mer än någonsin. Det ställs många krav på idrotten idag. Fansen ska ha sina guld. Barnen ska ha kul och alla ska få vara med. Barnen ska samtidigt vinna. Folkhälsan ska räddas. Integrationen ska lösas.
Mitt i detta dras idrotten sönder mitt emellan två falanger och två perspektiv: bredd och elit.
Och blir någon nöjd?
Det ställs många krav på idrotten idag.
Det är om detta som Patrik Brenning har skrivit. Ingen journalist i Sverige har som han gått till botten för att beskriva hur svensk idrott har utvecklats senaste decennierna. Han har varit runt i hockeyhallar och vid fotbollsplaner. Han har pratat med dussintals experter och forskare. Han har själv sin egen erfarenhet.
Resultatet är en bok som med driv och berättelser håller fram aha-upplevelser, nya perspektiv och otroligt intressanta resultat. Det är både underhållning och kunskap.
Särskilt kul är att se den hisnande åldersfördelningsstatistiken som Brenning grävt fram.
Dessutom ger Brenning en lysande sammanfattning och svenskt kontext åt de fantastiska Volante-böckerna Peak av K Anders Ericsson och Bredd av David Epstein, två hörnstenar när det gäller förståelsen av talangutveckling. (Se sid 65ff.)
Jag önskar att jag hade läst boken tidigare
Jag önskar att jag hade läst boken tidigare. Jag har lagt mycket tid på mina barns idrott. Om jag fått göra om det hade jag gjort flera saker annorlunda — och den här boken hade hjälpt till.
Bara det som är så lätt att konstatera i efterhand: att specialisering leder till förslitningsskador, och med det uppehåll, mindre glädje, och mindre utveckling.
Och i bakgrunden lurar grundfrågan: Varför håller vi på med idrott? Svaret är inte alltid så enkelt. Varje person äger sin version. För samhällets del som involverar skattepengar blir det mer komplicerat.
Men Patriks förslag och utforskningar visar på vägval framåt som snitslar sig bättre fram än de flesta andra.
Det handlar om att vinna igen. På så många sätt som möjligt.