Flera Volante-författare prisbelönas

Göran Greider tilldelas Samfundet De Nios stora pris på 400 000 kronor, för ”ett flödande författarskap mitt i samtiden med okuvlig tro på människans möjligheter”.

Greider debuterade 1981 med diktsamlingen ”Vid fönstret slår ensamheten ut” och har sedan dess publicerat en rad diktsamlingar, essäsamlingar och debattböcker. Han har också tilldelats flera utmärkelser, som Gerhard Bonniers Essäpris förra året för boken Stugland. En berättelse om Sverige, utgiven på Volante. Sedan 1999 är han chefredaktör för Dala-Demokraten och han är också en flitig deltagare i samhällsdebatten.

Samfundet De Nio är en litterär akademi som instiftades 1913 med syfte att främja svensk skönlitteratur. Förra året gick priset till Barbro Lindgren.

________________________

Klas Friberg, aktuell med Särskilda händelser – Polischefens lösning, tilldelas Göteborgs stads förtjänsttecken.

________________________

Martin Hägglund tilldelas 2024 års Leninpris på 100 000 kronor med följande motivation:

Med djupaste lärdom, profetiskt gravallvar och suverän filosofisk överblick fäster Martin Hägglund i sitt monumentala verk Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet blicken på de för oss människor moraliskt avgörande livsfrågorna om existensens mening på ett egentligen självklart men ändå helt nytt sätt. Likt en samtida nyfiket frågande Sokrates ledsagar oss denne socialist och vishetslärare på en vandring genom litteratur- och filosofihistorien och bygger med exempel från dessa mänsklighetens erfarenhetsbrunnar och flertusenåriga traditioner en häpnadsväckande vacker och konstfull tankekatedral och hoppfull utopi om vad vi för vår egen och alla andras skull bör, kan och måste göra med det svindlande korta ögonblicket vi vandrar kring på denna jord. Aldrig har frihetens, jämlikhetens och broderskapets vackra evangelium gestaltats mer fullödigt, konsekvent och kraftfullt.

Förra årets pristagare var Karl-Ove Knausgård, vars boksvit Min kamp spelar en stor roll i Hägglunds verk. Själv kommenterar Martin Hägglund det kontroversiella priset så här:

Att ta emot priset innebär inte att man är leninist. Priset handlar om att uttryckligen belöna arbete i en ”samhällskritisk och upprorisk vänstertradition” och den känner jag mig som en del av. Det är särskilt glädjande för mig att ta emot priset, eftersom jag respekterar och uppskattar många av pristagarna.