Vi (och några av våra författare) lär oss konsten att lyssna på riktigt

För några veckor sedan hade vi den stora lyckan att få besök av den Texas-baserade författaren Kate Murphy, som skrivit boken Men lyssnar du? (You’re Not Listening).

Hon blev intervjuad i media (till exempel i den här fina artikeln i SvD) och vi genomförde ett offentligt samtal med psykologen Jonas Mosskin som samtalspartner.

Men vi passade också på att äta lunch med två olika Volante-författare, vars böcker så fint ”hakar i” hennes. Vi spelade in våra lunchsamtal och bjuder här på några väl valda klipp (ursäkta slammer med bestick!).

Först fick hon träffa filosofiprofessor Fredrik Stjernberg, en av författarna till boken Frågvisare – Människans viktigaste verktyg. På sätt och vis är det ju också en bok om att lyssna ordentligt; lyssna aktivt med hjälp av frågor.

Tyvärr finns den ännu inte på engelska, så Kate Murphy kunde inte läsa den, men Fredrik Stjernberg hade läst Kate Murphys bok och upptäckte en del gemensamma referenser. Bland annat hade de båda läst den vid det här laget berömda artikeln om de 36 frågor som mer eller mindre automatiskt ska leda till kärlek.

När var senaste gången du var i slagsmål, filosofiprofessorn?

De förhöll sig båda skeptiska till att ställa just dessa 36 frågor som ett verktyg för att verkligen lära känna en människa. Däremot var de eniga om att det finns nyckelfrågor som öppnar upp – ofta frågor som kanske främst barn skulle våga fråga, som till exempel:

– Vilken superkraft skulle du vilja ha?

– Om ditt hus brann och du bara fick rädda en sak, vilken skulle det vara?

Sedan finns det frågor som är så djupt förvånande att de öppnar upp en konversation av bara den anledningen, som när Fredrik Stjernberg vid ett middagsbord nyligen fick frågan när han senast var i slagsmål (mycket längre tillbaka i tiden än de övriga middagsgästerna, visade det sig).

 

 

Ämnet lyssnande/frågande kan tyckas banalt, men det stämmer inte. Att verkligen våga lyssna på sina motståndare är en radikal handling, visar Kate Murphy i sin bok, som på många sätt fungerar som ett motgift mot polarisering. En lärdom man hämtar om man verkligen lyssnar: Människor är komplicerade, och så mycket mer än exempelvis sina politiska åsikter. Något vår polariserade samtid faktiskt måste lära sig.

If you are scared of ideas and that something is gonna trigger you, then you can’t really see the richness of human beings.

Ställ en fråga, lyssna på riktigt och lämna din bubbla!

Kate Murphy fick också tillfälle att prata med Emma Stenström, forskare och lärare på Handelshögskolan i Stockholm, samt författare till kommande boken Bubbelhoppa.

När du lyssnat och ställt frågor är chansen nämligen stor att du också kommer vilja ”bubbelhoppa” – ett begrepp Emma Stenström arbetat med och forskat kring i många år.

Deras samtal kom att handla en hel del om lyssnandet som akademisk metod (Men, lyssnar du? står på en lång rad amerikanska universitets kurslistor för grundkurser redan) och Emma Stenström hade läst den långt innan den blev översatt till svenska, som ett naturligt led i hennes akademiska arbete.

 

 

En av Murphys studenter uttryckte att han “gömde sig i sin telefon” (som vi ju alla så gärna gör när vi känner oss lite socialt obekväma). Att bli osynlig med hjälp av telefonen var som en slags superkraft, men en han kämpade för att byta ut. Hur det gick? Lyssna till klippet.

 

 

PS Undrar du vilken som skulle vara Kate Murphys superkraft om hon fick välja fritt? Hon avslöjade att hon många gånger funderat över förmågan att magiskt kunna försvinna från en plats och dyka upp på en annan (som i Harry Potter, när man använder spöktransferens).
I samtalen med oss på Volante fick hon dock idén om en annan kul superkraft – att kunna förstå och tala alla språk (inklusive djurens), så nu har hon även den på sin önskelista.

Vilken är din önske-superkraft?