Andningens Nestor på besök i Sverige

James Nestor, specialisten framför andra på allt som har med andning att göra (eftersom han skrivit den extremt välresearchade och heltäckande boken Det perfekta andetaget) besökte nyligen Stockholm för att träffa läsare, journalister och den gamle vännen Anders Olsson (som också spelar en viktig roll i boken).

Vi bjöd in till en helkväll om andning på Bonniers Konferenscenter och det blev helt fullsatt – så pass att de andningsövningar vi testade på under ledning av en ”breath guide” från Hale center i slutet av kvällen blev något mindre syrerika än vi kanske hade önskat.
Inför och under kvällen samlade vi in frågor från publiken och det visade sig bli så många frågor att de inte hann besvaras där och då. Vi tog därför en stund dagen efter för att gå igenom samtliga frågor och bjuder här på ett litet urval! Vill du höra James Nestors svar på samtliga frågor finns den filmen här – dock ej textad.

Just nu befinner vi oss i mitten av allergisäsongen samtidigt som många är mer aktiva än vanligt. Man ska ju helst andas endast genom näsan, även under träning. Men det kan vara svårt, särskilt om man lider av allergi…

OK, men finns det någon särskild andningsteknik du skulle rekommendera vid fysisk aktivitet
och ansträngning då?

Hur är det med yogans klassiska ”fysiologiska suck”?

Många, både kvinnor och män, har vant sig vid att ständigt hålla in magen – som den här
frågeställaren. Hur påverkar det andningen?

Hur var det med tuggummi, är det bra för andningen?

BONUSFRÅGAN BLAND BONUSFRÅGOR: