Hur funkar Frihetsmaskinen i kris?

Sandra Bourbon, mer känd som ”Framtidsfeministen”, kom 2021 ut med boken Frihetsmaskinen – Så skapar du ett finansiellt fritt liv och är våren 2022 aktuell med Dagens Industris satsning Drömportföljen.
Mitt under brinnande krig och kris passade vi på att ställa några frågor med anledning av världsläget.

– Kriget i Ukraina ställer allt på ända, ilskan och oron är stor. Dessutom ser många nu sina besparingar och marginaler minska drastiskt samtidigt som kostnaderna stiger dramatiskt. Det behöver kanske inte sägas — självklart är detta futtiga bekymmer i jämförelse med vad folket i Ukraina genomlider. Men hur tycker du att man ska tänka i dessa tider kring sin ekonomi?

Om man vill hjälpa till kan man donera pengar till hjälporganisationer. Annars tycker jag det är bra att tänka över sin strategi: har du tillräckligt stor buffert om något skulle hända (ungefär 2-3 månadslöner på ett bankkonto) och har du en säljstrategi för dina investeringar? På så sätt minimerar du risken att sälja i panik i nedgång för att sedan kanske våga dig tillbaka när det börjar gå upp. Då blir det helt tvärt emot den framgångsrika strategin ”köp billigt, sälj dyrt”. Jag passar på att investera (långsiktigt) lite extra nu när börsen gått ner.

– Är FIRE-drömmen och -metoden stark nog att klara kriser som den världen genomgår nu?

FIRE-drömmen känns futtig i förhållande till kriget i Ukraina. Men metoden står sig fortfarande och kriget i sig visar bara att det är helt rätt att sprida sina risker i olika aktier och/eller fonder för att investering i många olika länder och branscher.

– Det är massflykt från den ryska marknaden nu, investeringar där blir snabbt värdelösa — eller moraliskt oförsvarbara – samtidigt som många av sanktionerna slår blint även mot det ryska folket snarare än oligarker och krigshetsare. Du har själv valt en jämställd investeringsprofil, hur tänker du kring investeringars moraliska värde och påvekan? 

Hållbarhet blir bara viktigare och viktigare när vi investerar våra pengar. Att investera i länder som är korrupta eller odemokratiska är en stor riskfaktor, vilket vi ser nu. För den som inte har tid att hålla koll är en billig (mindre än 0,5 procent i avgift), global aktiefond med en tydlig hållbarhetsprofil bra.