Ryan Holiday om pandemin och ”Hindret är vägen”

Ryan Holidays bok ”Hindret är vägen” om stoicismen har genom åren blivit en favorit hos allt från idrottare och företagsledare till statsmän.
Under pandemin har den blivit ännu mer populär – och nu finns den äntligen på svenska.
För Volante berättar han vad vi kan ha för användning av den stoiska filosofin och varför vi verkligen behöver den.

 

Vad kan vi få för hjälp av stoikerna under pandemin?
– Som stoikerna sa, ödet är nyckfullt. Det bryr sig inte mycket om våra planer och absolut inte om stabilitet. Vi människor har ofta behövt uppleva sånt här, vi som lever i den här tiden har bara varit bortskämda. Marcus Aurelius skrev ”Självbetraktelser” under den Antoniska pesten. Seneca såg Rom brinna ned. Historien är tuff och vi lever just nu i en tuff historisk tid. Som jag skriver i boken är det bästa vi kan göra att tuffa till oss i stället för att bara försöka hoppas på att allt ska gå vår väg.

Vi kan inte kontrollera vad som hänt. Det enda vi kan göra är att kontrollera hur vi reagerar.

Finns där något råd som du tycker är extra viktigt att ta till sig, för den vars affärsverksamhet går knakigt eller som förlorat sitt jobb?
– Ge dig själv en minut – stoikerna skulle aldrig påstå att det inte gör ont och att du inte får känna någonting. Men de skulle vänta tills du återfår fattningen och säga, ”Okej, vad ska du göra nu?” Kom ihåg att vi inte kan kontrollera vad som hänt. Det enda vi kan göra är att kontrollera hur vi reagerar. Vi kan välja att använda tiden på ett produktivt sätt, vi kan välja att lära oss något och vi kan välja att bli bättre på grund av det som inträffat.

 

Vad har du fått för reaktioner på boken under pandemin?
– Det har varit ödmjukande att se hur boken nått en stor läsekrets under de senaste åren. Att skriva en bok om antik filosofi är inte direkt någon given succé och det var oklart om över huvud taget någon skulle vara intresserad. Men det visade sig att stoikerna visste vad de pratade om och att den visheten fungerar minst lika bra idag. Jag tror att det är därför boken blivit så populär hos allt från idrottare till statsmän.

Jag har försökt göra den här tiden till levande tid istället för dödtid.

Hur har du använt stoicismen under isoleringen och nedstängningen i USA?
– För att citera Robert Greene lite fritt, så har jag försökt göra den här tiden till levande tid istället för dödtid. Givetvis skulle jag ha föredragit att vi i USA haft bättre ledare som tagit bättre beslut, men det är som det är. Jag vill få så mycket gjort som det går och tillbringa så mycket tid som möjligt med min familj. Jag försöker göra saker som får mig att känna mig levande, trots allt. Och när jag ser tillbaka på det senaste året så är jag stolt över att jag inte bara har suttit och väntat på att allt ska återgå till det normala. Jag gjorde vad jag kunde av det som nu blivit det nya normala och antagligen kommer att vara det en tid framöver.