Martin Hägglund en av världens främsta tänkare 2020

Brittiska Prospect, en av världens mest ambitiösa och inflytelserika tidskrifter, har publicerat sin årliga lista på samtidens 50 främsta tänkare. Inte mindre än fyra av namnen är författare på Volante, något vi är oerhört stolta över!

 

Filosofen och litteraturvetaren Martin Hägglund kommer i september ut på svenska med sin hyllade bok Vårt enda liv – Sekulär tro och andlig frihet, men redan 7:e augusti kan vi alla lyssna till hans banbrytande resonemang i Sommar i P1. Hägglund, som vanligtvis bor i New York och arbetar på Yale-universitetet där han innehar en professur i litteraturvetenskap, kommer att tillbringa delar av hösten i Sverige och framträder på flera olika håll, bl a på den digitala Bokmässan.

 

Så här beskriver Prospect varför Martin Hägglund hör hemma på listan över världens 50 främsta tänkare just nu:

 

Kan du leva ett andligt liv utan att vara religiös? Den svenske ateisten och filosofen antar utmaningen att besvara den frågan i This life. För Hägglund ligger meningen med livet inte i ett löftet om ett liv efter detta, utan i det faktum att vi är dödliga: ”insikten om att vi ska dö” är det som gör frågan om vad vi ska göra av vår tid på jorden meningsfull. Lärt och provokativt söker Hägglunds filosofi fylla det Gudformade hålet i ateisternas liv, och den har kommit att bli än mer relevant när döden än en gång sveper över västvärlden.

 

Övriga Volante-författare på årets lista är ekonomen Thomas Piketty, historikern Jared Diamond och vetenskapsjournalisten Ed Yong.

 

Tidningen Prospect har sedan 2004 varje år publicerat en lista över samtidens 50 främsta tänkare, utifrån vilken läsarna sedan får kora en topptänkare. Det är en lista som diskuteras och kritiseras, förstås, men den baserar sig på ett digert juryarbete av experter inom olika fält. Just i år har listan förståeligt nog i hög grad kommit att präglas av Covid19, men det är också värt att notera att listan detta år innehåller 26 kvinnonamn.