Rusta dig inför vabruari med Barnläkarens guide!

Vabruari närmar sig med stormsteg. Det är dags att stålsätta sig inför berg av näsdukar och glas med halvt urdrucken vätskeersättning samt bunkra upp med underhållning för febriga, men ändå otroligt pigga, barn. I den nyutkomna boken Barnläkarens guide: farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring berättar barnläkaren Jonas F Ludvigsson om vanliga och ovanliga sjukdomar och syndrom som alla föräldrar kan ställas inför under barnets uppväxt. Dessutom ger han goda råd, bland annat om fem saker man alltid ska ha i medicinlådan inför alla möjliga och omöjliga sjukdomstillstånd. Han berättar mer om det essentiella hem-apoteket för SVT nyheter här.

Ludvigsson berättar vidare att han själv märkt att det är allt vanligare att föräldrar själva söker efter kunskap om barnens sjukdomstillstånd på nätet. Där kan det vara svårt att skilja på fakta och ”fakta”, något han vill avhjälpa med Barnläkarens guide. Förutom att vara en traditionell läkarbok med tips och råd så innehåller boken också flera olika fallbeskrivningar, som både kan agera som en slags måttstock för när det är dags att söka vård och för att göra boken till spännande läsning och inte ”bara” uppslagsverk. Läs mer om hans resonemang kring boken här.

En riktigt omdebatterad fråga bland föräldrar och förskolepersonal såhär i  förkylningstider är vad som egentligen gäller kring sjuka barn och förskolan. När ska barn vara hemma och när får de komma tillbaka till förskolan efter sjukdom? Ludvigsson har sammanställt några enkla riktlinjer kring de vanliga sjukdomstillstånden, som vi bjuder er på nedan. Klicka på länken, ladda ner, skriv ut och sätt upp på anslagstavlan på förskoleavdelningarna eller hemma på kylskåpet. Nu kan ni alltid hänvisa till vad läkaren säger!

Barnläkarens guide – när ska barnen vara hemma och när får de komma tillbaka till förskolan?

Barnläkarens guide: farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring finns ute i butik nu!