Tobias Fröberg: Jag mötte Bezos

För ganska exakt tjugo år sedan jobbade den framgångsrike musikproducenten Tobias Fröberg som journalist på Magazine Café. Där fick han i uppdrag att flyga till Seattle och träffa Jeff Bezos, grundare till det då fem år gamla företaget.
Med anledning av Brad Stones Världens största butik : Biografin om Jeff Bezos och Amazon, berättar han hur mötet med världens idag rikaste man gick till.

Hur kom det sig att du träffade Jeff Bezos?
– Själv hade jag inget förhållande till Amazon, utan det var bara ett jobb jag fick från redaktionen. De tyckte att företaget var intressant. Så jag flögs till Seattle och togs emot av Jeff Bezos själv. Han hade mer hår på den tiden, ett stort svart hår minns jag det som – men eventuellt var det bara aningen mer än idag. Han var en skön snubbe, jättetrevlig, rolig och alert. Han var oerhört entusiastisk över att få visa upp sitt företag som precis flyttat in i en skyskrapa i centrala Seattle där de hade tre eller fyra våningar. Och han var märkbart stolt över alla freaks han hade lyckats samla ihop.

En militärtokig jävel hade spänt upp ett militärtält över sin arbetsplats, med nät och allt sånt där. En tjej var rymdälskare och hade byggt någon sorts planetarium runt sitt skrivbord. Det var mayhem vart man gick

 

Freaks?
– Ja, tanken på den tiden var ju att alla skulle få uttrycka sig själva även om de ingick i ett allt större företag. Så en militärtokig jävel hade spänt upp ett militärtält över sin arbetsplats, med nät och allt sånt där. En tjej var rymdälskare och hade byggt någon sorts planetarium runt sitt skrivbord. Det var mayhem vart man gick – och det gillade Jeff tydligen. Redan då fattade jag ju att det var ett sätt att få folk att tillbringa hela sina liv på jobbet – så att de kunde jobba häcken av sig dygnet runt. De verkade bo på eller under sina skrivbord, men de var ju unga och singlar – och jag blev ärligt talat inspirerad. Min musikstudio idag är till exempel en riktig mancave. Så det tog jag kanske med mig från Jeff. Vem vet?

Vad pratade ni om?
– Det var nog mest att han fick presentera sitt företag. Vid ett tillfälle kom vi in i ett stort rum som var helt belamrat med böcker.
”Det där är en stor grej förr oss. Det var de där som fick oss att växa så snabbt”, sa Jeff och pekade på boktravarna.
Jag tog upp en. Det såg ut som en del i en serie ungdomsböcker, men jag hade aldrig sett eller hört talas om dem.
”Harry Potter”, sa Jeff. ”A big thing, man.”

Vad hade Bezos för stil – förutom mer hår?
– Väldigt casual. Vi satt i loungiga soffor och han gav intryck av att vara en i det övriga gänget liksom, ett av alla freaks som höll på med det där som de höll på med. Han drack väl Diet Coke eller något, antar jag.

Varför var Amazon så intressant för Café att du flögs över?
– Det här var ju under den första internetbubblan, med Amazon, Yahoo och Jonas Birgersson och hans Framfab. Jag tror att Café var intresserade av Amazon för att böcker visat sig vara en av de få grejerna som folk vågade köpa med kort. På den tiden var ju alla väldigt rädda för att handla med kort över huvud taget, oavsett vad det gällde, men böcker gick relativt bra. De kunde dessutom inte levereras i fel storlek, som kläder. Så det var väl ett lyckat företag som de tänkte att läsarna ville veta mer om.

Hur stort blev det i tidningen?
– Det blev typ en halvsida. Inte mer.

Och det flögs du till Seattle för?
– Ja, men finansieringen var nog inte helt journalistiskt korrekt… Inte som jag minns det i alla fall. Men jag var ju glad. Och jag minns att jag drack fruktöl för första gången i mitt liv där i Seattle, jetlaggad och fin.

Köpte du aktier efteråt?
– Nej, jag gjorde ju inte det. Jag har alltid varit för dum för sånt.