Veronica Palm debuterar på Volante – med bok om Systerskap.

veronicapalm

Vi på Volante är oerhört stolta över att i vår få ge ut Veronica Palms debutbok, Systerskap, en till stora delar självbiografisk instruktionsbok som kommer peppa läsarna till att bli bättre på att bygga nätverk och att stödja, hjälpa och backa varandra.

Boken är en som Veronica Palm själv har saknat.
– Under många år har jag funderat på vad systerskap är och varför det är så mycket svårare än, vad man kan kalla broderskap. Varför kvinnor inte tar chansen att stötta andra kvinnor, och varför vi låter män och manssamhället dupera oss, trots att vi är kloka och medvetna. Jag ville helt enkelt titta djupare och försöka förstå systerskapet, vad det är och hur det kan fungera.

I boken får vi följa med Veronica Palm under så gott som hela hennes liv, från tjejgänget i högstadiet och vidare till politikerkarriären och möten med Stefan Löfven och Mona Sahlin och Håkan Juholt som hon jobbat nära.

Boken är utlämnande, och inte bara för henne själv.
– Jag skriver så här för att ge läsaren en ärlig och personlig bild av hur svårt det är att vara kvinna i det vi kallar för världens mest jämställda land, och för att mina upplevelser kan hjälpa till att se strukturerna. Om vi inte ser så kan vi inte bryta det som, trots alla höga ambitioner, håller kvinnor tillbaka. Men också för att det ibland är skönt att känna igen sig, att se att man inte är ensam – och få konkreta knep om hur vi kan använda systerskapet för att brotta ner manssamhället. Rätt hanterat är systerskap kanske den bästa maktstrategin för kvinnor. För det krävs mer: att ständigt backa varandra och bryta strukturer. Det är så klart inte lätt, men betydligt lättare tillsammans.

Så vem riktar sig boken till?
– Hon som känner att det är något som skaver. Hon som lever jämställt, men ändå drar det kortaste strået. För henne vill jag att boken ska vara en syster att känna igen sig i, förstå vad som sker och ge styrka att gå vidare.

Foto: Mattias Vepsä