Veronica Palm om sin kommande bok på Volante

veronicapalm

Hej Veronica Palm!

Vi på Volante är förstås oerhört stolta över att få ge ut Systerskap i vår. Vad var det som fick dig att vilja skriva boken?
– Under många år har jag funderat på vad systerskap är och varför det är så mycket svårare än, vad man kan kalla broderskap. Varför kvinnor inte tar chansen att stötta andra kvinnor, och varför vi låter män och manssamhället dupera oss, trots att vi är kloka och medvetna. Jag ville helt enkelt titta djupare och försöka förstå systerskapet, vad det är och hur det kan fungera.
Vem riktar den sig till?
– Hon som känner att det är något som skaver. Hon som lever jämställt, men ändå drar det kortaste strået. För henne vill jag att boken ska vara en syster att känna igen sig i, förstå vad som sker och ge styrka att gå vidare.
Varför ska man läsa den?
– För att få en ärlig och personlig bild av hur svårt det är att vara kvinna i det vi kallar för världens jämställda land, och för att mina upplevelser kan hjälpa till att se strukturerna. Om vi inte ser så kan vi inte bryta det som, trots alla höga ambitioner, håller kvinnor tillbaka. Men också för att det ibland är skönt att känna igen sig, att se att man inte är ensam., och för att få mina knep om hur vi kan använda systerskapet för att brotta ner manssamhället.
Har du ett bra kvinnligt nätverk idag?
– Ja, det skulle jag säga. Jag har kvinnor runt mig som jag vet finns där även när jag misslyckas eller rasar, för det gör vi alla då och då. Kvinnor som både kan ge mig styrka och råd, och som jag kan få vara både stark och svag med.
Var det svårt att bygga upp?
– Både svårt och lätt. Lätt för att de allra flesta av oss längtar efter att bygga starka sociala band, men svårt att ta första steget till en ny och djupare vänskap. Sen är ju inte systerskap bara tjejmiddag eller en plats att pysa ur sig oförrätter. Rätt hanterat är det kanske den bästa maktstrategin för kvinnor. För det krävs mer, att ständigt backa varandra och bryta strukturer. Det är så klart inte lätt, men betydligt lättare tillsammans.
Är #MeToo något av en systerskapsrevolution?
– Det skulle jag säga. Det som förvånat mig mest är nog hur förvånade män blev över att faktiskt alla kvinnor har berättelser och strategier för att inte riskera utsatthet eller sexuellt våld. När det blir synligt då går det inte att backa. Vi har öppnat upp något som är varje kvinnas vardag till att också synas i det offentliga. Det är revolutionerande och en form av systerskap, att se och synliggöra varandra.
Vad har varit roligast under arbetet med boken?
– Hur många jag mött under resan som så tydligt uttryckt att de verkligen saknat en sådan här bok. Det har drivit mig framåt.
Och vad har varit svårast?
– Att gräva i mina egna berättelser och förstå mig själv. Och samtidigt förstå att jag är ju inte ensam, vi är många som bär på berättelser om snubbar som bara glider utan att vi riktigt förstår varför eller hur.
Vad läser du själv just nu?
– Har just slukat Karin Alftredssons Skrik tyst så att grannarna inte hör, och börjat på Härifrån till verkligheten av Eva Rydlinger som är månadens bok i min bokcirkel.

 

Veronica Palms Systerskap släpps i maj.