Micael Dahlens bästa nyårstips

Vi ställde några frågor till Micael Dahlen — få kan som han ge tips inför en nystart.

Häromåret förändrade han 40 vanor under ett år (se intervjuer i UNT och SvD). Sedan skrev han Kaosologi, som nu släpps som pocket med undertiteln Så lever du lite smartare, roligare och längre (Bokus, Adlibris, samt på Pocketshop eller i din lokala bokhandel).

Boken är uppbyggd kring tio nyord och är fylld av klokheter och insikter som stannar kvar. Det märks att Kaosologi är Micael Dahlens mest personliga och passionerade bok hittills.

Ett exempel på ett nyord är avmåstefiera:

Avmåstefiera

Ditt bästa nyårstips?

Vilket är ditt bästa nyårstips?

Att avmåstefiera 2018. Ägna lite mer tid åt sånt du vill göra och lite mindre tid åt sånt du måste göra. Då blir året både roligare och mer framgångsrikt. Det garanterar jag (jag har testat både på mig själv och en massa andra människor).

Vad är viktigast för att lyckas med att förändra en vana?

Att göra det för att du vill, inte för att du måste. Hitta en anledning, vilken som helst, trolla med knäna om det behövs, för att vilja förändra vanan och håll fast vid den. Då klarar du av det som i grunden krävs: att jobba in vanan igen och igen under en vecka tills den sitter. Det är jobbigt att bara göra, göra, göra och därför är det bra om du verkligen vill det. Men det funkar. Börjar du på måndag är du färdig på söndag, jag lovar.  

Tippade Ekonomipristagaren rätt

Du tippade i många år Richard Thaler som Ekonomipristagare och nu fick du rätt, och fick anledning till en snygg segerdans i SVT:s Nobelstudio. Han har ju myntat begreppet ”nudge”, som i knuff eller puff. Hur kan man bäst knuffa sig till ett bättre 2018? 

Alla stora förändringar sker i det lilla. Om du till exempel vill äta nyttigare, sätt broccolin (eller något annat nyttigt du tycker är i alla fall uthärdligt) framför smöret (eller vad du nu brukar ta sikte på när du öppnar kylskåpsdörren) i kylen. Stoppa några körsbärstomater i fickan (inte för mogna, bara).

Om du vill skriva den där romanen du drömmer om, sätt dig med kalendern och lås en liten stund varje dag (eller vardag, om du vill pausa lite på helgerna), det kan räcka med en timme eller till och med en halvtimme, som inte får användas till något annat än att skriva. Sätt ett larm på telefonen så att den påminner dig när det är dags och piper när du är klar.

Vad du än vill göra handlar om att bestämma dig — och sen bara hitta på små saker, som underlättar och påminner varje dag.

Ha kul. Varje gång.
Då missar du aldrig ett pass

För många handlar nyår om ett löfte att träna mer. Du har alltid tränat mycket och förespråkar #starktkul. Vilket är ditt bästa tips för att hålla träningsglöden vid liv hela året?

Ha kul. Varje gång. Då missar du aldrig ett pass, då längtar du tills det är dags igen. Vrid och vänd på styrkeövningarna, löprundorna, hitta på udda sätt att utmana dig själv. Har du brist på fantasi kan du alltid kolla min insta 😊

 

Nedan Micael Dahlens segerdans, direkt efter tillkännagivandet av Richard Thaler som Ekonomipristagare till Alfred Nobels minne.

MD_Thaler1 MD_Thaler3 MD_Thaler4