Volante öppnar Gamla stans bokhandel

En klokare och roligare bokhandel.

Vad vi på Volante vill åstadkomma är att göra världen lite klokare och roligare — genom att sprida idéer, kunskap och berättelser.

Att starta en bokhandel blir ytterligare ett sätt att göra detta på.
En klokare och roligare bokhandel.

Bokhandeln heter Gamla stans bokhandel och ligger på gatuplan i samma 1600-talshus som vårt förlagskontor ligger, på Stora Nygatan 7 i Stockholm.

Vi ser bokhandeln som vårt vardagsrum som vi bjuder in till. Nu öppnar vi ”julbutiken” till helgen då Gamla stans julmarknad börjar locka besökare, 26 november, och håller öppet onsdag–söndag.

Det finns också en scen,
vi börjar med fyra evenemang i december

Sedan är planen att ha en säsongsanpassad butik i popup-format. Vi kommer bland annat ta fram egna produkter och säljer redan nu otroligt fina Stockholmsmotiv av Martin Ander från vår nya bok Stockholm Coloring Book.

Gamla stans bokhandel Stockholmsmotiv

Ibland blir det fest, ibland samtal. I Gamla stans bokhandel finns också en scen och vi börjar i december med fyra evenemang.


Följ oss för att ha koll på vad som sker och för öppettider:

(Foto ovan: Södermalmsnytt/Elina Lundberg.)


En bokhandel ska ju vara en magisk plats. Känslan ska vara att här finns allt jag behöver, att jag kan stanna här för evigt, kunna fortsätta växa, bok efter bok.

Volantes böcker finns förstås på plats, men också ett hundratal från andra förlag. Mycket populärvetenskap, mycket på engelska, men också romaner och poesi.

Utländska besökare i Gamla stan kommer mötas av ett smart sortiment med såväl Tranströmer som svenska krimklassiker och fina böcker om Stockholm.

klokt, roligt — och personligt urval

Två kompassriktningar har vi:

Nina Åkestam boktips

Urvalet utgår för det första utifrån att vi bett författare och andra vänner och bekanta om deras tips. Vad måste finnas i vårt sortiment? Nina Åkestam blir först ut med ha en hylla. Det har varit otroligt kul att få olika förslag och vi kommer fortsätta fråga.

För det andra märks vårt urval vad vi tycker är bra böcker. Vi får ju ofta manus långt i förväg och har koll på när böcker släpps. Det finns också böcker som vi av olika skäl inte översatt, men som vi ändå gillar.

(Mina egna tips: Timothy Snyder Bloodlands, Michael Lewis Flash boys och The big short, Carol Dweck Mindset, samt The one thing.)

en magisk plats där världen öppnar sig

Gamla stans bokhandel

Någon jämförelse? När Södermalmsnytt gästade så frågade de om vi kunde jämföra med någon bokhandel i en film. Efter lite fundering kom Karoline på Top Secret! från 1984 och ”The Swedish Bookstore” i den.

Det är en verkligen en magisk plats där världen öppnar sig. Man har ingen aning om vad som händer, mer än att det finns något där som är oerhört spännande.

För mig personligen har en bokhandel alltid varit något speciellt. Jag växte praktiskt upp i en bokhandel eftersom min pappa drev Björns bokhandel i Vetlanda i många år; och jobbade hela sitt 50-åriga yrkesliv i en bokhandel (artikel i Vetlanda-Posten).

Men det är många som har hjälpt till. Inredningsarkitekten Eva-Lotta Axelsson har med hjälp av designern Paola Padoan tagit fram ett rum som verkligen blivit vårt älskade vardagsrum.

Och alla här på Volante! Vi är verkligen med alla (under ledning av Janna Gränesjö och Olle Grundin som står med mig på bilden).

Inget är så prisvärt som en bra bok.

För övrigt vill jag säga att det finns inget så prisvärt som en bra bok. Så mycket visdom, kunskap, erfarenhet — eller berättelsen i sig — allt samlat och utmejslat av både författare och förlag.

Detta är också något vad Gamla stans bokhandel handlar om.

Välkomna till oss!

PS. Har du synpunkter kring bokhandeln? Mejla mig på tobias@volante.se.