Galet mycket humlor – Dave Goulson på Sverigebesök

I slutet av april hade vi det stora nöjet att välkomna den brittiska biologen Dave Goulson i och med den svenska lanseringen av hans bok Galen i humlor – en berättelse om små men viktiga varelser. Under några dar hann Dave med ett antal intervjuer och framträdanden, bland annat hos Babel. Och med sig tog han underbart vårväder!

Galen i humlor har sedan den släpptes varit flitigt diskuterad, i bland annat en understreckare i SvD, i programmet Kritiken i P1 samt i recensioner och krönikor.

babel7-jpg

Ena kvällen var det författarsamtal på Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan, där han bland annat berättade om den stora svenska studie som publicerades i samma veva som besöket. I Sverige uppmärksammades de nya rönen bland annat av DN och  SVT.

IMG_4828

Rönen, som publicerats i vetenskapstidskriften Nature, har tagits fram av flertalet svenska forskare aktiva vid bland annat Lunds Universitet och SLU. Studien visar att vissa typer av bekämpningsmedel har allvarliga konsekvenser för vilda bin och humlor. Med hjälp av observationer och insamlad data från olika humle och bisamhällen , drog man slutsatsen att humle och bisamhällen i kontakt med bekämpningsmedel innehållande neonikotinoider minskar drastiskt i omfång i jämförelse med de samhällen som varit kontaktfria. Med detta bakom sig kunde studien konstatera att användningen av den typen av bekämpningsmedel bidrar till den globala utrotningen av humlor.

Studien anses därför också till viss del bekräfta EU:s beslut att förbjuda användningen av neonikotinoider som bekämpningsmedel inom jordbruket och bidrar med tidigare obekräftad fakta till den diskussion som bedrivs kring förbudet.

Detta är självklart högintressant, speciellt men tanke på att humlor och honungsbin används som modellorganismer av forskare som studerar biologisk mångfald – det som händer humlorna händer alltså troligen alla andra biologiska organismer.

*

Dag två var lite lättsammare då det bar av till Rosendals trädgård för en heldag om humlor. Under en ”kunskapspromend” i fruktträdgården berättade Dave om allt mellan humlor och jord i det underbara vädret som dagen bjöd på. Ett samtal med Rosendals köksträdgårdsmästare Niklas Karlsson och Josefina Oddsberg från Bee Urban i växthuset hanns också med.

SAM_1332

Sist, men absolut inte minst, vill vi påminna om att Dave kommer tillbaka till Sverige i samband med höstens Bokmässa – missa inte honom om du är på plats.

*
Galen i humlor finns att köpa på Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Den finns även som ebok hos till exempel Dito.