En stjärna på besök

Stjärnfysikern Max Tegmark, som ofta kallas för världens smartaste svensk gästade oss under två intensiva dagar. Och sällan har väl epitetet stjärna varit mer passande? Max är professor på MIT och författare till bästsäljaren Vårt matematiska universum.

Max började sitt Sverigebesök på Dagens Industris konferens ”Världen 2015”, där han pratade i en panel med flera representanter från näringslivet. Torbjörn Kjus pratade om hur oljepriset kommer att påverka konjunkturen framöver och Max pratade om att det inte är en fråga OM utan snarare NÄR en asteroid stor nog att förstöra jorden kommer att träffa oss. Han försäkrade oss om att det inte var något att oroa sig för dock; vi hinner förhindra det – bara vi har några 100 miljoner år på oss…

konferens

Efter det var det full fart till Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan där Max förklarade för en hänförd publik var vatten egentligen kommer ifrån (från kosmos, såklart).

ackis

Han utvecklade innehållet i dagens andra föreläsning, på Aula Magna. Över 400 personer var på plats för att höra Max förklara de största frågorna – var kommer vi ifrån egentligen? Han pratade även mycket om inflationsteorin, och om de spännande nya studier som inom kort kommer att presenteras och som troligtvis kommer att avgöra om Max kollegor Alan Guth och Andrei Linde får ett nobelpris för sina teorier. Han avslutade med att bli lite mer filosofisk, en ung fysikstudent undrade hur han såg på meningen med livet, när man är så liten och obetydlig i universum? Max funderade ett tag och förklarade sedan att för honom vände allt för några år sedan; det gick från att han kände sig obetydlig bland alla de tusentals miljarder planeter vi delar vårt universum med (men där människan troligtvis är den enda levande varelsen, enligt Max) men sedan insåg han att det är ju just därför vi är så meningsfulla – det är ju vi som gör dem vackra genom att kunna se dem, förnimma dem. Utan människan som tolkare av materia skulle ju allt vara ett enda stort slöseri med plats.

magna

Vi avslutade med trevlig middag tillsammans med några andra nuvarande författare, Nina Åkestam och Jesper Roine, samt två kommande författare, Sara Öhrvall och Jonna Bornemark. Nina beskrev stämningen bäst: Här sitter jag och äter middag med folk som kan räkna ut var universum slutar, bygga robotar och ta bort den ekonomiska ojämlikheten i världen. Vad vi pratar om? Att jag behövde visa leg på Systemet på min 31-årsdag.

middag

Igår medverkade även Max i Skavlan (sänds ikväll på SVT 1 kl. 21) och fick träffa sin barndomsidol Thomas Wassberg – och fick den bild han själv tog 1989 signerad. Thomas blev (nästan) lika glad när han fick ett signerat ex av Max bok. Under inspelningen försökte Max förklara sina teorier för några häpna norrmän och passade även på att berätta att han bara minuterna innan han gick in fått reda på att han fått 10 miljoner dollar till forskning om AI från Elon Musk.

skavlan

Vi firar med ett ”big-bang-pris” på Max fantastiska bok, köp den inbunden för 149 kr eller som ebok för 99 kr.