Livet på Mars – Micael Dahlen tänker nytt, igen

Få författare är lika spännande att jobba tillsammans med som Micael Dahlen. Framför allt av den enkla anledningen: man vet ALDRIG vad man får. Men man vet att det alltid är bra. Micaels första böcker var kurs- och utbildningsböcker inom marknadsföring. Efter det kom marknadsföringsklassikern Boxen, som följdes av dundersuccén Nextopia. Därefter utforskade han seriemördare och människans riktigt mörka sidor i Monster. Och nu är Livet på Mars – Micaels första roman, som handlar om utanförskap, högaktuell.

Livet på Mars är en sanslös historia om Marty Anderssons resa från tunnelbanespärrvakt ut i världen – Area 51, Kalifornien, Hawaii, Tokyo, St Petersburg. Boken har hyllats som såväl underhållande som tänkvärd. Livet på Mars är en fartfylld, rolig och helt osannolik bok, men samtidigt utgår den från teman som är djupt mänskliga. Att tro att man är från Mars, som Marty gör, är ett uttryck för att känna sig annorlunda. Och där ligger nog Micaels största förtjänst som författare. Trots en spretig meritlista finns några teman som alltid gått igen i Micaels böcker: vikten av att vara annorlunda och varför svagheter kan vara styrkor; att hårda fakta kan vara underhållande; vårt sökande efter mening och att göra världen begriplig.

”Vårt behov av sammanhang är spännande, där finns utanförskapet. Men det kan vara enormt bra att vara annorlunda. Det du upplever som din största svaghet, som du försöker dölja, kan vara din största förtjänst – för dig själv men också för mänskligheten”, sa Micael i en intervju nyligen i tidningen Läs.

Läs_omslag

Hos Jessica Gedin i Babelsoffan fick Micael frågan om varför han ville skriva en roman, och om han inte blir splittrad av att göra så många olika saker: träning, skrivande, forskning. ”Varför inte?” svarade Micael och log. Han förklarade att det är det enda sättet han kan fungera på – att göra olika saker och få följa sin nyfikenhet. ”Jag får fysiskt ont i kroppen av att göra samma sak.”  (klicka på bilden för att se programmet).

Skärmavbild 2014-07-03 kl. 14.31.34

En annan intervju som verkligen gick på djupet (eller högt upp i rymden?) var ett stort porträtt i Modern Psykologi med den passande rubriken ”Därför är Handelsprofessorn Micael Dahlén mest av allt en utomjording”.

1566923

Men den allra, allra finaste reaktionen på boken kom i form av ett brev från en läsare:

Min son har också långt hår och målar naglarna. Ur ett barns synvinkel blev det därför väldigt lätt för honom att identifiera sig med dig och han kände igen sig så väl i din beskrivning av dig själv.  Vi var överens om att du var en mycket god förebild och någon han kan tänka på, när det känns motigt med läxorna t ex. 

Köp Livet på Mars på till exempel Adlibris eller Bokus. Som ebok finns det på till exempel Dito.