Work in progress: ett omslag blir till

OMSLAG-WEB-03

Att göra ett bokomslag hör till både det roligaste och det svåraste i processen när en bok blir till. Roligt är det därför att det ju är fundamentet i den fysiska gestaltningen av boken: det ”blir” boken. Omslaget blir det vi ser framför oss när när vi tänker på boken.

Svårt är det av flera anledningar. För det första därför att det är så definitivt; när man väl har bestämt sig finns ingen återvändo. För det det andra så ska man försöka sätta sig in i vad ni som ska läsa boken tycker och tänker (och vad ni köper!).

Ibland landar man i en perfekt idé på första försöket och ibland får man skissa, bestämma sig, ändra sig, skissa om och slita sitt hår rätt många gånger innan man träffar rätt. Nedan illustreras processen med att färdigställa omslaget till Pelle Snickars kommande bok ”Digitalism”. Denna gång tog det 35 försök.

Formgivare är supergrymma konstnären och grafiska designern Viktor Hertz.

Digitalism-omslag-01Digitalism-omslag-06Digitalism-omslag-04Digitalism-omslag-03Digitalism-omslag-02Digitalism-omslag-10Digitalism-omslag-09Digitalism-omslag-08Digitalism-omslag-07Digitalism-omslag-13Digitalism-omslag-12Digitalism-omslag-11Digitalism-omslag-17Digitalism-omslag-16Digitalism-omslag-15Digitalism-omslag-14Digitalism-omslag-20Digitalism-omslag-19Digitalism-omslag-18Digitalism-omslag-23Digitalism-omslag-22Digitalism-omslag-21Digitalism-omslag-25Digitalism-omslag-24Digitalism-omslag-28Digitalism-omslag-27Digitalism-omslag-26Digitalism-omslag-31Digitalism-omslag-30Digitalism-omslag-29Digitalism-omslag-33Digitalism-omslag-32Digitalism-omslag-35Digitalism-omslag-34