Hej då tretton! Hej fjorton!

SAM_0051

Vi blickar tillbaka på ett fantastiskt 2013 och vill tacka till alla som hjälp till att göra det så bra – våra författare, alla boklådor, formgivare, korrekturläsare och många fler. Och stort tack till alla ni som köpt och läst någon av böckerna vi gett ut i år, det är ju för er vi finns och tack vare er vi kan ge ut fler spännande böcker.

2013 har det blivit tio boksläpp, och flera 2012-titlar (till exempel Anders Mildners ”Koltrasten som trodde att den var en ambulans” och Daniel Kahnemans ”Tänka, snabbt och långsamt”) har kommit som pocket.

Härnäst, våren 2014, väntar bland annat Micael Dahlens första roman ”Livet på Mars”, Malcolm Gladwells hyllade ”David och Goliat”, MIT-forskaren Max Tegmarks episka resa genom universum, forskaren och bloggaren Nina Åkestams första bok ”Meningen med hela skiten” samt medieprofessorn Pelle Snickars berättelse om hur hela vår tillvaro blev internet i boken ”Digitalism”.

Även om Daniel Kahnemans ”Tänka, snabbt och långsamt” först utkom i november 2012 så har boken och dess framgångar i hög grad påverkat vårt 2013. Sedan Kahneman medverkade i Skavlan i början på mars så har boken sålt i närmare 70 000 exemplar (!). Fantastiskt. En inte allt för vild gissning är att boken kommer att bli läst och omtalad även under 2014 och för lång tid framåt.

*

Den allra första boken vi gav ut i år släppte vi redan den 6 januari 2013 – antologin ”Framtidsutmaningar: Det nya Sverige”. Boken var en samarbetsproduktion mellan vårt imprint 8tto och regeringens Framtidskommission. Syftet med antologin var att teckna en karta över framtida samhällsutmaningar som Sverige står inför. Redaktör för antologin var professor Jesper Strömbäck och bland de medverkande skribenterna fanns bland andra Johan Rockström, Qaisar Mahmood, Viveca Ax:son Johnson, Klas Eklund och Mernosh Saatchi (se alla här).

*

Bok nummer två hade release den 14 februari och var Caroline Hainers debutroman ”Inte helt hundra”. Boken var inte bara Carolines debutroman, det var även Volantes debut som romanutgivande förlag. ”Hennes berättelse är rappt och roligt berättad med en mörk underton, lite som en kvinnlig version av Nick Hornbys High Fidelity”, skrev Svenska Dagbladet. ”Inte helt hundra” kom nyligen ut i pocket, med ett nytt snyggt omslag. Caroline skriver just nu på bok nummer två, hur det arbetet går framåt kan man följa på hennes blogg Jazzhands.

*

Den tredje boken vi gav ut i år var även den en antologi gjord i samarbete, denna gång tillsammans med Handelshögskolan i Stockholm och Vinnova. Fem forskningsprojekt om ledarskap i den kulturella och kreativa sektorn sammanfattades i antologin ”Kreativt kapital”, som utkom i mars. Redaktörer var Lars Strannegård och Emma Stenström från Handelshögskolan i Stockholm. I samband med boksläppet anordnade vi också ett seminarium.

*

Bok nummer fyra och bok nummer fem kom i juli och var två uppdateringar på Micael Dahlens bok ”Nextopia”, en svensk version och en engelsk version. ”Nextopia” fortsätter sälja bra och fascinera människor världen över, den kom nyligen ut på tyska och kommer under 2014 ut i Sydkorea. Därför fräschade vi upp den svenska och engelska versionen med ny statistik och nya exempel, och gav den dessutom en guldförpackning. Det är den värd!

*

Sedan kom den efterlängtade hösten. Första bok ut där var hjärnforskaren Pontus Waslings bok ”Minnet, fram och tillbaka”. Boken släpptes i början av augusti. Våra minnens makt över våra liv fascinerade många och boken blev snabbt en snackis. Pontus intervjuades i bland annat DN, SvD, GP, SVT och TV4. Det bästa citatet om boken hämtar vi från Helsingborgs Dagblad: ”Jag får fan en uppenbarelse av läsningen. Det förklarar varför min hjärna fungerar som den gör.” Pontus kan man följa via hans blogg eller på Twitter.

*

Nästa bok på tur var Per Grankvists ”Engagemang – Batman, Putnam och jag” som kom i slutet på oktober. Per, som länge intresserat sig för hur företag kan ta ansvar, vände denna gång blicken mot individen: hur, varför och vad engagerar oss människor? Se gärna Per berätta mer i ”En bok, en författare”. Detta är en bok som det kommer refereras mycket till under det stundade ”supervalåret” 2014. ”En av årets bästa böcker”, tyckte DN. Vi håller med!

*

Årets åttonde bok var även den en roman – Deborah Levys hyllade ”Simma hem”. Boken har fått en mängd fina recensioner, till exempel i Kulturnytt och UNT. Och när Svenska Dagbladet skulle välja årets bästa böcker fanns den med på listan. Levy kommer att besöka Stockholm den 6 februari 2014 för att medverka på Internationell författarscen.

*

Bok nummer nio var journalisten Björn Hedensjös ”En perfekt natt : varför du sover och hur du gör det bättre”. Sömn är omgärdat av många myter och missuppfattningar. Journalisten Björn Hedensjö ville reda ut vad som egentligen stämmer och se vad några världsledande forskare hade att säga om saken; resultatet blev en underhållande och viktig bok. Vill man läsa mer om boken kan man kika på vad till exempel Sydsvenskan, Bokhora, Dagens industri och DN har skrivit om den.

*

Årets sista bok – Adam Grants ”Ge och ta: en annorlunda framgångssaga” – hade släppdatum den 5 december. Professor Adam Grant är en av USA:s mest hypade unga forskare och tokhyllade ”Ge och ta” låg länge på bästsäljarlistorna. Boken levererar ett lika kraftfullt som överraskande budskap: snällast vinner! Läs intervjuer med Grant i till exempel DN och Dagens industri.