Lina Thomsgård

Lina Thomsgård grundade Rättviseförmedlingen tidigare chef för det innovativa museet Stockholms Kvinnohistoriska. Hon är dessutom skribent, föreläsare och programledare för den populära podden Dumma människor, hyllad som Sveriges smartaste podcast av SvD. Lina Thomsgård har tidigare varit programledare för Svt:s kulturmagasin Kobra och tävlat i På Spåret tillsammans med  Jason Diakité. Som skribent har hon bl.a. skrivit för Aftonbladet och Fokus.

Lina Thomsgård har alltid haft förmågan att engagera, hennes sätt att sprida kunskap gör att människor vill lyssna. Hon för människor samman för att åstadkomma positiv förändring där det som mest behövs. Lina Thomsgård är en av Sveriges mest underhållande och inspirerande röster för jämställdhet, kommunikation och förbättring.

Som redaktör för den uppmärksammade boken En annan historia (2017) samlade hon 51 kända skribenter som fick skriva in en varsin kvinna i historien. 2021 följde hon upp som redaktör tillsammans med Helene Larsson Pousette för boken Arkivism: En handbok om hur att hitta, spara och organisera för att få kvinnors berättelser till och från arkiven.

Läs mer om Lina Thomsgårds föreläsningar

Föreläsningar

Sörj inte – organisera er! Men hur?

Om hur engagemang och förändringsvilja kan samlas på nätet för att åstadkomma konkret skillnad. Lina Thomsgård är initiativtagare till hyllade förändringsprojekt som Rättviseförmedlingen, Skapelsen och Teklafestivalen. I denna föreläsning berättar hon om hur hon har gjort för att engagera kring jämställdhet och mångfaldsfrågor på nätet. Hur får man människor att gilla, dela och engageras av det man vill kommunicera? Går det att prata jämställdhet och mångfald i sociala medier, påverka opinionen och driva viktiga frågor i dagens digitala samhälle?

En annan historia, en annan framtid.

Vad händer om vi vänder upp och ned på världshistorien? Vilka kvinnor är det skolans historieböcker missat, och vad kan vi lära oss av Hollywood-filmerna, serietidningarna och nyhetsmediernas världsbild? Under en inspirerande och rolig timme tittar vi på världshistorien med helt nya ögon – och med hjälp av 51 minnesvärda kvinnor inom politik, sport, ekonomi och kultur kan vi utmana vår världsbild och få nycklar till hur vi kan undvika de fallgropar som gör att historien upprepas. I denna föreläsning delar Lina Thomsgård med sig av konkreta tips och råd, förändringspapp samt roliga tankeväckande livsöden.

”Om du kommer till en stängd dörr som inte ger med sig, ta ett steg bakåt och sparka in den. Men glöm inte att hålla upp den så att andra kan komma efter.” – Muriel Siebert, första kvinnan på Wall Street

DET GÅR! 10 konkreta tips för ett effektivt jämställdhetsarbete.

Detta är en föreläsning som vill ge nya perspektiv, inspirera, utmana och ge er verksamhet den kunskap och de verktyg som behövs för att ta tillvara på all den kompetens och talang som finns i Sverige. Med hjälp av av forskning och pedagogiska exempel får ni roliga tankeväckande fakta och matnyttiga råd som kan göra att ni efteråt kommer att arbeta annorlunda.

Som moderator

När ett program behöver ledas av en kvicktänkt, rolig och bildad person som ofta kommer med de oväntade perspektiven: Ja, då är det lätt och rätt att engagera Lina Thomsgård.

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan