Utkommer i maj 2021

Brus (Noise) Det osynliga felet i våra bedömningar

Överallt där bedömningar sker — finns brus. Det leder till en av de mest osynliga och samtidigt okända felen och störningarna som konstant sker. Till enorma kostnader.

Nobelprisbelönade Daniel Kahneman, en av världens främsta tänkare, är tillbaka med en ny bok om hur våra bedömningar och vår beslutsförmåga fungerar – och inte fungerar. Vilka är faktorerna som stör och hur kan vi minimera dem?

Daniel Kahnemans forskning har haft stort inflytande inom en rad olika områden från ekonomi och psykologi till medicin och politik. Sin nya bok har han skrivit tillsammans med Olivier Sibony och Cass R. Sunstein, medförfattare till Nudge ihop med Richard Thaler.

Deras nya bok Brus (på engelska Noise) innehåller en ny banbrytande presentation om varför vi människor gör dåliga bedömningar och vad vi kan göra för att minska både brus och bias.

Allt detta är exempel på brus: skillnader och variabilitet i bedömningar som borde vara identiska.

I Brus visar Daniel Kahneman, Olivier Sibony och Cass R. Sunstein att brus orsakar felbedömningar på alla områden: medicinska diagnoser, rättsliga påföljder, sjukvård, ekonomiska prognoser, livsmedelssäkerhet, brottsplatsteknik, barns placeringar i familjehem och personalrekryteringar.

Och även om brus påträffas överallt där människor gör bedömningar och fattar beslut är ofta både individer och organisationer omedvetna om hur bruset påverkar deras bedömningar och val. De låtsas inte om bruset. Med några enkla åtgärder går det att minska både bruset och biasen och fatta mycket bättre beslut.

Brus bygger på lika omsorgsfull och djuplodande forskning som gjorde Tänka, snabbt och långsamt till en bästsäljare över hela världen. I boken förklaras hur och varför människors bedömningar påverkas av brus – och vad vi kan göra åt det.

 

Daniel Kahneman är professor emeritus i psykologi vid Princeton University. Hans bok Tänka, snabbt och långsamt har blivit en modern klassiker. Den har getts ut i över trettio länder och sålt i långt över en miljon exemplar. I Sverige blev boken snabbt en succé, toppade listorna under en lång tid och fortsätter att vara efterfrågad och oumbärlig läsning för alla som vill förändra sitt sätt att tänka om hur vi tänker.

Sagt om Tänka, snabbt och långsamt:

Daniel Kahnemans bästsäljare gör vår värld samtidigt större och mer begriplig. – Dagens Nyheter

Boken ska helst avnjutas som ett årgångsvin, i små klunkar, så att man hinner smaka på orden, pröva exemplen och begrunda hur det komplexa innehållet långsamt har mognat fram. – Svenska Dagbladet

Den här boken är ett samhällsvetenskapligt landmärke, i klass med Adam Smiths Wealth of Nations och Sigmund Freuds Drömtydning. – Nassim Taleb, författare till Den svarta svanen och Skin in the game.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder