Utkommer i november 2022

Början på allt En ny historia om mänskligheten

David Graebers och David Wengrows storverk The Dawn of Everything kommer på svenska i höst med titeln Början på allt – En ny historia om mänskligheten. Det är en bok som i grunden förändrar vår förståelse för människans historia – och samtidigt presenterar visionära idéer om frihet och framtidens samhällen.

I generationer har vi betraktat människans avlägsna förfäder som barnsliga eller primitiva. Vi ser dem antingen som fria, jämlika och oskuldsfulla primater, eller som tjuvaktiga och krigiska bestar. Vi har fått lära oss att civilisationen bara kunde uppstå genom att vi gav upp vår ursprungliga frihet och tämjde våra barbariska instinkter.

Graeber och Wengrow visar oss att detta är fel. Det vi länge tagit för givna sanningar om människan har rötterna i 1700-talets konservativa motreaktion mot upplysningens kritik av det europeiska samhället. Ändå formar de fortfarande vår historiesyn, och leder till felslut om hur jordbruk, privat egendom, städer, demokrati, slaveri och vår civilisation egentligen uppstod.

Början på allt är ett verk med imponerande intellektuell spännvidd, präglat av nyfikenhet och övertygelsen om kraften i att våga förändra. Volante ger ut boken i översättning av Ulrika Junker Miranda i november 2022.

Här kan du läsa ett utdrag ur kapitlet ”Den illvilliga friheten”.

Sagt om boken

”’Början på allt’ är en stor bok, levande och ibland rörig. Den är ambitiös och kunnig, den upprepar argument, hårdrar teser, spekulerar och leker sig fram. Den släpper in frisk luft i stängda rum och vidgar synfältet, både bakåt och in i framtiden.” Karin Pettersson, Aftonbladet

”Det är en fantastiskt storslagen bok som utmanar de etablerade uppfattningarna om hur civilisationen uppstod och mänskligheten utvecklades.” – BTJ, som ger Början på allt 5 av 5 i betyg

”Jag känner mig darrig. Och förvirrad. Och upplyst. På en och samma gång.” – Sigge Eklund

”… en världsomspännande genomgång av den forskning som de senaste decennierna visat sig ställa de flesta enkelspåriga utvecklingsmyter på huvudet, men som de flesta av oss trots det knappt hört talas om.” – Dan Jönsson, Dagens Nyheter

”… först och främst en uppgörelse med den etablerade civilisationsberättelsen, driven av genuin nyfikenhet och orienterad i den kunskap som faktiskt producerats av arkeologer och antropologer. Den kommer att läsas och läsas om i många år framöver.” – Rasmus Fleischer, Flamman

”Det här är inte bara en bok, utan en intellektuell läsfest. Det finns knappast ett kapitel som inte utmanar akademins ingrodda föreställningar. Den är djup, avslappnat ikonoklastisk, faktamässigt rigorös och njutbar att läsa.” – Nassim Nicholas Taleb, professor i ekonomi och författare till globala bästsäljare som The Black Swan och Skin in the game.

”En fascinerande bok som får oss att omvärdera människans förmågor och vår historias stoltaste ögonblick. Boken är såväl utmanande som upplysande.” – Noam Chomsky, professor emeritus i lingvistik vid MIT och ansedd som den moderna lingvistikens fader.

Början på allt är ett levande, ofta roligt och anarkistiskt projekt som vidgar vår fantasi genom att visa vilka oändliga möjligheter som människan stod inför i det avlägset förflutna.” – Gideon Lewis-Kraus, New Yorker

”Ambitionen är att omkullkasta allt vi trodde oss veta om människans ursprung och utvecklingen av vårt moderna samhälle.” – Jennifer Schuessler, New York Times

”Väldigt fin.” – Lasse Berg, författare till Kalahari-serien och Ändå inte försvunnen – om sorg tröst och att vara människa.

 

Om författarna

David Graeber var professor i antropologi vid London School of Economics och författare av de bästsäljande böckerna Debt och Bullshit Jobs. Han var erkänd som en ikonisk tänkare och politisk aktivist samt en av ledargestalterna inom Occupy Wall Street-rörelsen. David Graeber avled den 2 september 2020.

David Wengrow är professor i arkeologi vid University College London samt gästprofessor vid New York University. Han är författare till ett flertal böcker som utforskar den mänskliga civilisationen och bedriver arkeologiska utgrävningar i såväl Västafrika som Mellanöstern.

David Wengrow och David Graeber. Foto Kalpesh Lathigra

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Pressbilder